Újra lendületbe jön a Covid után a nyugat-európai magyarság

Megalakult az Európai Magyar Ifjúsági Tanács, így ez a korosztály is bekapcsolódik a munkába.

2022. 05. 30. 8:44
NYEOMSZSZ Fotó: Szakács Tamás/ Nemzetpolitikai Államtitkárság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejezte jókívánságait a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) közgyűlése a magyarországi országgyűlési választások győzteseinek és reményét fejezte ki, hogy az új parlament az összmagyarság érdekeit továbbra is szem előtt tartva végzi munkáját, valamint az új magyar kormány folytatja nemzetegyesítő politikáját – ez áll a NYEOMSZSZ hétvégén megtartott közgyűlési ülésének zárónyilatkozatában. Idén ismét hibrid módon, személyesen a járványügyi helyzet figyelembevételével Bázelben (Svájc), valamint online résztvevőkkel találkozhattak a 18 országos tagszervezet küldöttei.

Meghívott vendégekként a közgyűlésen részt vett Potápi Árpád János újból kinevezett nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Czukor József, Magyarország svájci nagykövete és Pappné Farkas Klára, az Országgyűlés Hivatalának főosztályvezetője, akik köszöntötték az egybegyűlteket.

A közgyűlésen Potápi Árpád János tájékoztatta a részvevőket az időszerű nemzetpolitikai kérdésekről, és jelezte, hogy folytatni kívánják a sikeres együttműködést a NYEOMSZSZ-szal. Kiemelte és megköszönte a nyugati diaszpóra nagyszámú részvételét az országgyűlési választásokon.

Az elnöki, elnökhelyettesi és országos beszámolók egyöntetűen rámutattak arra, hogy kihívást jelent a közösségi és egyesületi működés felélesztése és megerősítése a több mint két évig tartó, csak mostanra enyhülő járványhelyzet körülményei között.

Az első tapasztalok szerint mindenütt nagy örömmel és lelkesedéssel tartották meg az újabb, nagyobb létszámú rendezvényeket, de a helyi közösségek egy része még tartózkodó, illetve újra meg kell szoknia az ismét változó életritmust.

A zárónyilatkozatban jelezték: bizakodnak a nagyon sikeres Kőrösi Csoma Sándor program újraindításában. Emellett kiemelten fontos eredménynek tartják a NYEOMSZSZ által szintén a svájci Bázelben a közgyűlés előtt, május 26–28. között szervezett, lelkes hangulatban lezajlott első Nyugat-Európai Ifjúsági Konferenciát, amelyre az országos tagszervezetek jelölték és küldték a 18 és 30 év közötti fiatalokat. A küldöttek már a konferencia előtt a virtuális térben több alkalommal készültek a találkozásra.

A konferencián megalakították az Európai Magyar Ifjúsági Tanácsot (EMIT). Reménykeltőnek tartják, hogy a fiatal korosztály is bekapcsolódik a NYEOMSZSZ magyarságot erősítő munkájába.

Kitértek arra is, hogy a szövetség elítél mindenfajta agressziót, különösképpen azokat, amelyek népek szabadsága, országok függetlensége ellen irányulnak, és veszélyeztetik Európa békés fejlődését. A közgyűlés reméli, hogy az ukrajnai háború mielőbb véget ér, és szolidaritását fejezi ki a Kárpátalján élő magyar nemzettársainkkal. Egyúttal nagyra becsüli a magyar kormány és a civil szervezetek segítségnyújtását a háború menekültjeinek az ukrán–magyar határ mindkét oldalán, amelyhez a NYEOMSZSZ tagszervezetei is erejükhöz mérten hozzájárulnak.

Borítókép: csoportképen a közgyűlés résztvevői (Szakács Tamás/Nemzetpolitikai államtitkárság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.