Az ország legnagyobb táblabírósága sikeres évet tudhat maga mögött

A Fővárosi Ítélőtábla sikeres évet tudhat maga mögött. A táblabíróság az öt ítélőtábla közül a legnagyobb az ügyek számát, a bírák és igazságügyi alkalmazottak létszámát tekintve, továbbá az ítélőtáblák közül csak itt működik a Büntető Kollégiumnál katonai tanács, valamint 2022. március 1-jétől Közigazgatási Kollégium.

Forrás: Fővárosi Ítélőtábla Sajtótitkárság2022. 06. 08. 18:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Ítélőtábla országos viszonylatban kiemelkedően nagy ügyteherrel dolgozik, bírái azonban így is magas szakmai színvonalú, időszerű ítélkezési tevékenységet folytatnak, melyet a statisztikai adatok alátámasztanak – adta hírül a Fővárosi Ítélőtábla az összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatóján, amelyen dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke is felszólalt. 

Dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke kiemelte: 2021-ben 2156 peres ügyet fejeztek be a tanácsok, a 6–12 hónap között folyamatban maradt ügyek száma közel a felére csökkent.

Dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy 

a Fővárosi Ítélőtábla bírái megalapozott, időszerű ítélkezést folytatnak. Az országban működő öt ítélőtábla közül a Fővárosi Ítélőtáblán a legnagyobb a táblabírák létszáma, akik országos viszonylatban az ügyek több mint felét intézik. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke hozzátette, hogy a pandémia miatt a digitális megoldások alkalmazása a bírósági gyakorlatban felértékelődött.

A kihívások ellenére 2021-ben a Fővárosi Ítélőtábla ítélkezési tevékenysége eredményes és időszerű volt, amelyet az ügyforgalmi mutatók is tükröznek.

2021-ben összesen 5888 peres és nem peres ügy érkezett a Fővárosi Ítélőtáblára, amely az összes ítélőtáblára érkezett ügynek több mint a felét tette ki. Az érkezett ügyekből tavaly a polgári gazdasági, munkaügyi, büntető és katonai szakágakban összesen 5894 ügyet fejeztek be a tanácsok és 1061 ügy maradt folyamatban 2021. december 31-én.

A Fővárosi Ítélőtábla 2021. évben a polgári ügyszakban fejezte be a legtöbb ügyet, ez az országosan befejezett polgári ügyek 51,8 százalékát tette ki. A polgári, gazdasági, munkaügyi, büntető és katonai szakágakban összesen 2131 peres ügy érkezett. Az érkezési ügyszám-emelkedés a büntetőperek esetében figyelhető meg a legmarkánsabban.

2021-ben a Fővárosi Ítélőtáblára 85 üggyel több érkezett, mint 2020-ban, azonban a befejezett ügyek száma csökkent. A folyamatban maradt ügyek száma az előző két év viszonylatában is csökkent. Az ügyszámváltozások alapvetően összefüggésben állnak a koronavírus-járvány miatti intézkedésekkel és a módosult eljárási szabályokkal. 

Az évek óta tartó tendenciának megfelelően, a Fővárosi Ítélőtábla bírái továbbra is több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett. A folyamatban maradt ügyekhez képest 5,6-szor több ügy került befejezésre 2021. évben, amely arány a tavalyihoz hasonló mértékű. A Fővárosi Ítélőtáblához 2021-ben valamennyi szakágban összesen 3757 nem peres ügy érkezett. 2021-ben a peres eljárások 88,1 százaléka, míg a nem peres eljárások 99,2 százaléka fél éven belül, a peres eljárások 46,1 százaléka, míg a nem peres eljárások döntő többsége, 88,2 százaléka már három hónapon belül befejezésre került. Két éven túli ügy nem volt. 

Az ítélkezési tevékenység magas szakmai színvonalát tükrözi, hogy a Fővárosi Ítélőtábláról a Kúriára érkezett fellebbezett határozatok döntő többsége, 60 százaléka helybenhagyással, a felülvizsgálatok 53 százaléka a határozatok hatályában fenntartásával fejeződött be. A felülvizsgálati kérelmek megalapozatlanságát mutatta, hogy a felülvizsgálattal érintett határozatok tekintetében a felülvizsgálati kérelmek előterjesztése 84 százalékban eredménytelen volt.

A Fővárosi Ítélőtábla a 2021. évben 4 277 021 000 forintból gazdálkodott. 2020 márciusától a Fővárosi Ítélőtábla a Covid-járvány miatt a védekezésre csaknem tizenegymillió forintot fordított. Ennek keretében a Fővárosi Ítélőtábla a dolgozók és az ügyfelek egészsége védelmében egészségügyi maszkokat, gumikesztyűket, a tárgyalótermekbe és az ügyfélfogadó helyiségekbe plexi védőfalakat, kézfertőtlenítő gélt, kézfertőtlenítő állomásokat, takarító-, tisztító- és fertőtlenítőszereket és 12 ózongenerátort vásárolt.

Borítókép: Dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke a sajtótájékoztatón (Fotó: Fővárosi Ítélőtábla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.