A polgárőrség nélkül elképzelhetetlen stabil közbiztonság

„Társadalmi összefogással a mindennapok biztonságáért” mottót választották a polgárőrség legnagyobb ünnepének számító Országos Polgárőrnap szlogenjének, amelyet idén Dunapataj-Bakodpusztán tartottak mintegy 2500 polgárőr részvételével.

2022. 06. 26. 11:36
null
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Fotó: Posztos Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk a világ egyik legbiztonságosabb országa: erős a honvédelmünk, jó a közbiztonságunk, az emberek biztonsága kielégítő és a bűnözés évről évre csökken – mindez a polgárőröknek is köszönhető. A polgárőrség az egyetlen olyan civil szervezet Magyarországon, amely az alkotmányos jogállam rendészeti szerveinek valódi és megbízható partnere a közbiztonság védelmében. 

Csak két lényegre törő megállapítás a hétvégi Országos Polgárőrnapról.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. Fotó: OPSZ/Posztos Csaba

Mint azt Bakonyi Ágnestől, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) sajtófőnökétől megtudtuk, a polgárőrség ünnepének számító rendezvényen elsőként a házigazda Dunapataj polgármestere, Dusnoki Csaba köszöntötte a vendégeket. 

– Az eseményen együtt ünnepelhetjük a polgárőrség sikerét, rövid időre fellélegezve a világot sújtó háborús válságból és migrációs nyomásból

– fogalmazott a vendéglátó.

Dusnoki Csaba külön köszöntötte a fogadalomtételre érkezett nagyszámú ifjú polgárőrt, akik a polgárőrség jövőjét és további megerősödését jelentik. 

– A polgárőrök munkája is szükséges ahhoz, hogy hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa, és ez különösen fontos, hiszen minden társadalom alappillére a közbiztonság. A polgárőrökre mindenkor és mindenben számíthatunk, legyen az a migráció, a katasztrófavédelmi vagy közbiztonsági helyzetek kezelése – szögezte le a polgármester, megköszönve a polgárőrök munkáját, családjaik támogatását. Hozzátette: immár negyedszázada vezeti az országos szervezetet Túrós András, akinek irányítása alatt vált a polgárőrség az ország egyik legnagyobb, legismertebb és legelismertebb civil szervezetévé, s munkájával méltóvá vált a Hungarikum címre.

Megbízható partner

– A polgárőrség az egyetlen társadalmi szerveződés, amely az alkotmányos jogállam rendészeti szerveinek valódi és megbízható partnere a közbiztonság védelmében – kezdte beszédét egy tudományos szaklapból vett idézettel Túrós András, az OPSZ elnöke, és hangsúlyozta, hogy rendkívül hosszú és kemény munka előzte meg azt, hogy a rendészettudomány is elismeri a polgárőrség áldozatos munkáját.

Az elnök kifejtette: 

a jó közbiztonság közösségi termék, ami csak társadalmi összefogással teremthető meg. Magyarországon ez az összefogás megvalósult, amint azt a jelenlévő díszvendégek személye is mutatja. Ennek gyümölcse, hogy hazánk a világ egyik legbiztonságosabb országa: erős a honvédelmünk, jó a közbiztonságunk, az emberek biztonsága kielégítő és a bűnözés évről évre csökken. A polgárőrök a kiemelkedő biztonsági helyzethez jelentősen hozzájárultak: több millió óra közterületi szolgálattal, több tízezer jelzésadással, több ezer jogsértő  elfogásával, és a mi a legjelentősebb, hogy a helyi lakosság szubjektív biztonságérzetéhez járultak hozzá. 

A polgárőrség társadalmi értékét kiemelten növeli, hogy egyetlen civil szervezetként vesz részt az országhatár védelmében. A polgárőrség határvédelmi szolgálatának hatékonysága az esztendő egyik legnagyobb sikertörténete.

Fél év alatt közel kilencezer polgárőr százezer szolgálati órát teljesített és ötezer határsértő elfogásában működött közre. Kiemelte, hogy a Covid alatti helytállásra is büszkék lehetnek, amivel kirajzolódott a polgárőrség gondoskodó volta.

– Látható, hogy jól és eredményesen működik a polgárőrség. Sokan keresik ennek titkát. Ez egyszerű: 

felelősségteljes, nagyszerű, elkötelezett emberek tagjai a polgárőrségnek, akik hazafiak a határvédelemben, lokálpatrióták a közbiztonság védelmében, gondoskodók az elesettek segítésében. Mindezek mellett kiváló közösségi emberek– zárta gondolatait az elnök, hozzátéve: a társadalmi összefogásra az elkövetkezendő nehéz években is szükség lesz.

Stratégiai partner

Bolcsik Zoltán, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a polgárőrség fejlődését méltatta és köszönetet mondott a közbiztonságért végzett áldozatos munkáért. 

Bolcsik Zoltán, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára. Fotó: OPSZ/Posztos Csaba

Pintér Sándor belügyminisztert idézve Bolcsik Zoltán elmondta, hogy a polgárőrség a kormány és a rendőrség stratégiai partnere a közrend és a közbiztonság fenntartásában. Hangsúlyozta, hogy a polgárőrség mára branddá, márkává vált. 

Az államtitkár kiemelte, hogy 

a következő években nehéz időszak vár ránk a biztonság terén, aminek megoldásában számít a polgárőrségre.

Együtt a polgárőrökkel

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke kihangsúlyozta, hogy a polgárőrségben bízva számíthatnak egymásra és megköszönte a polgárőrség munkáját. 

Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnök. Fotó: OPSZ/Posztos Csaba

Mint fogalmazott, a honvédelem szent ügye társadalmi összefogást igényel, amiért a polgárőrséggel közösen dolgozik a hadsereg. 

Az ifjú polgárőrök fogadalomtételét követően Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány mondott ünnepi beszédet, melyben napjaink válságai közül a legjelentősebbként említette a migrációval járó krízist, aminek kezelésében a polgárőrség is együttműködik a rendőrséggel. Elmondta, hogy 122 ezer intézkedést igényelt tavaly az illegális bevándorlás. Idén eddig több mint száznégyezerszer intézkedtek a migránsokkal szemben és 777 embercsempészt fogtak el. 

Az országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta:

a rendőrök, a katonák és a polgárőrök vállvetve küzdenek a déli határon és tartják vissza az egyre veszélyesebb és elszántabb emberek áradatát. 

Balogh János országos rendőrfőkapitány. Fotó: OPSZ/Posztos Csaba

– Köszönöm a harmincéves munkájukat, amit Magyarország érdekében és a rendőrség segítségére végeztek, és számítok erre a jövőben is

– mondta az országos rendőrfőkapitány. 

A köszöntők után Berta Tibor dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium katolikus tábori püspöke megáldotta a rendezvény résztvevőit. 

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök. Fotó: OPSZ/Posztos Csaba

Tisztelgés a polgárőrök előtt

Az eseményen megjelent Bolcsik Zoltán, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára; Balogh János rendőr altábornagy, az Országos Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitánya; Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka;  Tóth Tamás bv.-altábornagy, a Büntetés-Végrehajtás országos parancsnoka; Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója; Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese; Hatala József nyugalmazott rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke; Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője; Berta Tibor dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium katolikus tábori püspöke; Dusnoki Csaba, az eseménynek helyt adó nagyközség, Dunapataj polgármestere és Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

 

Borítókép: Az ünnepi állománygyűlésen a polgárőrök (Fotó: OPSZ/Posztos Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.