időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Az Országgyűlés elutasította a globális minimumadót

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.21. 15:28 2022.06.21. 15:36
Az Országgyűlés elutasította a globális minimumadót

Az Országgyűlés határozatban utasította el a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elfogadását – a dokumentumot 118 igen szavazattal, 32 ellenvoks és hat tartózkodó szavazat mellett fogadta el a Ház. 

A gazdasági bizottság kivételes eljárásban tárgyalt előterjesztésében az szerepel, hogy az Országgyűlés ellenzi a multinacionális csoportokra az unióban alkalmazandó globális minimumadó-mértékről szóló tanácsi irányelv elfogadását. A határozatban az is szerepel, hogy a Ház az orosz–ukrán háború okozta új világgazdasági helyzetre és különös tekintettel a háborús inflációra, a háborús gazdasági válságra fogadta el a dokumentumot.

A határozat indoklása kitér arra, hogy a kérdésben a szükséges szakértői munka nem megfelelő ütemben halad globális szinten, az uniós irányelv elfogadása megelőzné a globális szabályok végleges elfogadását.

Az is olvasható az indoklásban, hogy Magyarország számára nyitott kérdés: ha beszednek egy belföldi kiegészítő adót, akkor ezt a többletadót külföldön biztosan beszámítanák-e. Jelenleg ennek részletei ismeretlenek, így a korai bevezetés a magyar adórendszer egészét jelentősen befolyásolja.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Parlament.hu)

Szócsaták az Országgyűlésben

A kormány ezért nem vesz részt a rendkívüli ülésen

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.