Folyamatos nyomás alatt van a déli határszakasz

Az elmúlt évekkel összehasonlítva példátlanul jelentős a migráció növekedése, megközelíti a százezret az idén elfogott határsértők száma.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 18. 21:58
null
Mrahalom, 2016. februr 22. Magyar rendr figyeli a vajdasgi oldalon tartzkod migrnsokat a magyar-szerb hatron fellltott ideiglenes hatrzrnl, Mrahalom trsgben 2016. februr 22-n. A htvgn 501 hatrsrtt fogtak el a rendrk. MTI Fot: Kelemen Zoltn Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország déli határszakasza folyamatos nyomás alatt van, és nincs olyan körülmény, ami arra mutatna, hogy ez a nyomás véget fog érni – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiában, kiemelve: 

az elmúlt évekkel összehasonlítva példátlanul jelentős a migráció növekedése, megközelíti a százezret az idén elfogott határsértők száma.

Bakondi György rögzítette: a magyar kormány migrációs politikája 2015 óta konzekvens. Ugyanakkor szükség lenne arra, hogy az Európai Unió felülvizsgálja az eddigi migrációs politikáját, és erőforrásokat is biztosítson azoknak az országoknak, amelyek a legnagyobb nyomásnak vannak kitéve, és amelyek az Európai Unióban élők biztonságát is védelmezik. A főtanácsadó kiemelte azt is, hogy csak az idén több mint 300 esetben támadták meg a határon szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat, és számtalan esetben megrongálták a határvédő eszközöket, berendezéseket.

Mint mondta, tartós nyomásra kell berendezkedni, ehhez pedig olyan tartós határőrizeti rendszert kell kialakítani, amely a nyomásnak hosszú távon is képes ellenállni, és biztosítani a magyarországi belbiztonságot. 

Hozzátette: a körülmények további erőforrásokat és jogi szabályozásokat is igényelnek.

Bakondi György tájékoztatása szerint Magyarország déli határszakaszához főként Afganisztánból, Pakisztánból, Indiából és Szíriából érkeznek migránsok, akiket az ottani gazdasági helyzet, a megélhetési problémák, a jobb élet reménye, illetve az embercsempészek tevékenysége késztet arra, hogy  útnak induljanak. Emlékeztetett, hogy a törökök falat építettek az iráni és a szír határra, és mind a két helyen milliók várakoznak, hogy bejussanak Törökországba. 

Az országban már 3,7 millió migráns és menekült tartózkodik, akiknek egy része az Európai Unióba tart – mutatott rá, megjegyezve: ezekre a kérdésekre európai megoldásokat kell találni, ami semmiképpen nem az érkezők szétosztása és legalizálása. 

A főtanácsadó végül felhívta a figyelmet arra is, hogy éhínséget okozhat Afrikában az orosz és az ukrán búzaszállítmányok hiánya, ami emberek sokaságát kényszerítheti arra, hogy a túlélés érdekében útnak induljon. Ezért nagyon fontos mindent megtenni annak érdekében, hogy a búza eljusson a rendeltetési helyére és megelőzhető legyen, hogy százezrek, milliók induljanak el Európa felé – emelte ki.

Borítókép: Magyar rendőr figyeli a vajdasági oldalon tartózkodó migránsokat a magyar–szerb határon felállított határzárnál Mórahalom térségében 2016-ban. (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.