időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Folyamatos nyomás alatt van a déli határszakasz

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.18. 21:58 2022.06.18. 22:12
Folyamatos nyomás alatt van a déli határszakasz

Magyarország déli határszakasza folyamatos nyomás alatt van, és nincs olyan körülmény, ami arra mutatna, hogy ez a nyomás véget fog érni – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiában, kiemelve: 

az elmúlt évekkel összehasonlítva példátlanul jelentős a migráció növekedése, megközelíti a százezret az idén elfogott határsértők száma.

Bakondi György rögzítette: a magyar kormány migrációs politikája 2015 óta konzekvens. Ugyanakkor szükség lenne arra, hogy az Európai Unió felülvizsgálja az eddigi migrációs politikáját, és erőforrásokat is biztosítson azoknak az országoknak, amelyek a legnagyobb nyomásnak vannak kitéve, és amelyek az Európai Unióban élők biztonságát is védelmezik. A főtanácsadó kiemelte azt is, hogy csak az idén több mint 300 esetben támadták meg a határon szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat, és számtalan esetben megrongálták a határvédő eszközöket, berendezéseket.

Mint mondta, tartós nyomásra kell berendezkedni, ehhez pedig olyan tartós határőrizeti rendszert kell kialakítani, amely a nyomásnak hosszú távon is képes ellenállni, és biztosítani a magyarországi belbiztonságot. 

Hozzátette: a körülmények további erőforrásokat és jogi szabályozásokat is igényelnek.

Bakondi György tájékoztatása szerint Magyarország déli határszakaszához főként Afganisztánból, Pakisztánból, Indiából és Szíriából érkeznek migránsok, akiket az ottani gazdasági helyzet, a megélhetési problémák, a jobb élet reménye, illetve az embercsempészek tevékenysége késztet arra, hogy  útnak induljanak. Emlékeztetett, hogy a törökök falat építettek az iráni és a szír határra, és mind a két helyen milliók várakoznak, hogy bejussanak Törökországba. 

Az országban már 3,7 millió migráns és menekült tartózkodik, akiknek egy része az Európai Unióba tart – mutatott rá, megjegyezve: ezekre a kérdésekre európai megoldásokat kell találni, ami semmiképpen nem az érkezők szétosztása és legalizálása. 

A főtanácsadó végül felhívta a figyelmet arra is, hogy éhínséget okozhat Afrikában az orosz és az ukrán búzaszállítmányok hiánya, ami emberek sokaságát kényszerítheti arra, hogy a túlélés érdekében útnak induljon. Ezért nagyon fontos mindent megtenni annak érdekében, hogy a búza eljusson a rendeltetési helyére és megelőzhető legyen, hogy százezrek, milliók induljanak el Európa felé – emelte ki.

Borítókép: Magyar rendőr figyeli a vajdasági oldalon tartózkodó migránsokat a magyar–szerb határon felállított határzárnál Mórahalom térségében 2016-ban. (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.