Hazánk kritizálásával Ukrajna könnyen diplomáciai zsákutcába lavírozhatja magát

Kijev az önmérséklet és hála helyett továbbra is példátlanul agresszív módon kommunikál Magyarországgal – hangsúlyozta Sümeghi Lóránt.

Magyar Nemzet
Forrás: kontra.hu2022. 06. 09. 10:13
ZELENSZKIJ, Volodimir; PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. március 12. Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott és a Facebook közösségi oldalon megjelentetett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben 2022. március 12-én hajnalban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy hazánk az első pillanattól kezdve segítő szándékkal igyekezett Ukrajna helyzetén javítani, az immár több mint három hónapja háborúba sodort Kijev az önmérséklet és hála helyett továbbra is példátlanul agresszív módon kommunikál Magyarország felé 

hívta fel a figyelmet a Kontrán megjelent elemzésében a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője.

Sümeghi Lóránt kiemelte: a nagyvonalú magyar gesztusokat az ukrán politikai vezetés már az első pillanattól kezdve természetesnek vette, ráadásul oly módon, hogy hála helyett elfogadhatatlan hangnemben megfogalmazott kritikákat intézett Budapestnek. Az elemző jelezte azt is, hogy a magyar kormány elleni kommunikációs hadviselést meglepő módon maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdte, ugyanakkor az ukrán politikai elit több tagja, így a budapesti ukrán nagykövet is kedvet kapott arra, hogy a mindeközben jelentős számú, a becslések szerint 700 ezer ukrán menekültet befogadó magyar kormányt tovább támadja. 

– Ljubov Nepop még a saját elnökére is képes volt rálicitálni, amikor egy kirohanásában a nácikkal való kereskedéshez hasonlította azt, hogy Magyarország a magyarok érdekét szolgáló rezsicsökkentés, valamint a benzinárstop megtartása érdekében nem akar lemondani az orosz gázszállításokról

– mutatott rá Sümeghi Lóránt. A nagykövet kirohanását azonban nem hagyta szó nélkül a magyar vezetés sem. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára nyilvánosan kérette be a nagykövetet, majd egyebek mellett közölte vele, hogy elvárják, hogy Ukrajna vezetői tartózkodjanak Magyarország becsmérlésétől és belügyeinek kommentálásától, továbbá jelezte, hogy az ukrán elnök minden, az erőszakot elítélő, és az ukránokkal együtt érző, ezt számos esetben tettekkel is kifejező magyar embert megsértett – idézte fel.

Mindezek ellenére azonban – folytatta – Magyarországnak és a magyar kormánynak szóló üzengetések továbbra sem csillapodtak. Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója az Ukrajnán keresztül futó Barátság vezeték elzárását lebegtette meg, hangsúlyozva, hogy Ukrajnának erős ütőkártyája a Magyarország mellett más országokat is kiszolgáló Barátság vezeték, és meglehet, hogy történik vele valami. Tovább gerjesztette a feszültséget Mihajlo Podoljak kirohanása is, aki kijelentette, hogy 

Magyarország olajból készült mézeskalácsra váltja az elhunyt ukrán gyerekek lelkeit.

Volodimir Zelenszkij tanácsadója emellett azt hangoztatta, hogy az európai család egyetlen problémás országa Magyarország, amely megakadályoz bármilyen reakciót Oroszország rémtetteire Ukrajnában. Majd hozzátette, „Budapestnek nem kellene kérkednie a kannibál álláspontjával, mivel az ilyen kijelentéseket nem díjazza a történelem”.

A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője szerint az említett ukrán politikusok megnyilvánulásaiból arra lehet következtetni, hogy Ukrajna jelenlegi diplomáciai törekvései kifejezetten rövid távúak. Ez pedig azt jelenti, hogy 

a politikai vezetés képtelen most azzal számolni, hogy a jelenlegi konfliktus előbb vagy utóbb, de valahogyan véget fog érni, amely után az újjáépülés jegyében fokozottan szükségük lesz minden uniós tagország gazdasági és politikai partnerségére. 

Éppen ezért amennyiben Ukrajna hazánkkal kapcsolatban továbbra ilyen agresszíven kommunikál, könnyen előfordulhat, hogy egy olyan diplomáciai zsákutcába lavírozza magát, ahonnan nagyon nehéz lesz kikecmeregnie – húzta alá.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.