Kétéves kényszerszünet után újraindul a Kőrösi- és a Petőfi-program

A koronavírus-járvány miatti kényszerű kétéves szünet után folytatódik a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program, a pályázati kiírásra szerdától egy hónapig lehet jelentkezni. A határidőt fontos betartani, hiánypótlásra nincs lehetőség.

2022. 06. 14. 12:41
POTÁPI Árpád János
Konferencia a külhoni magyar gyermekpszichológusok képzéséről Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghirdette a szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor-program és a diaszpórában élőket segítő Kőrösi Csoma Sándor-program pályázatait a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága

– erről kedden délelőtt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tartott sajtótájékoztatót. A pályázatokat szerdától egészen július 15-ig lehet benyújtani kizárólag elektronikus úton a www.kulhonimagyarok.hu oldalon, továbbá elérhető lesz a kiírás a www.korosiprogram, valamint a www.petofiprogram.hu oldalakon is. Fontos, hogy azokat a pályázatokat fogadják el, amelyek legkésőbb július 15-én, 23.59-kor beérkeznek, hiánypótlásra nincsen lehetőség. A jelentkezőktől kizárólag a tematikus feladatköröknek megfelelő szakmai ajánlásokat fogadják el.

Ami az ösztöndíjasok létszámát illeti, a 2022/2023-as Kőrösi Csoma Sándor-programban az északi féltekére, huszonöt országba maximum 75, a Petőfi Sándor-programra összesen 50 ösztöndíjas nyerhet pályázatot, ők Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában dolgozhatnak.

Mindkét kezdeményezés célja, hogy a nemzet iránt elkötelezett, felkészült, közösségépítésben jártas ösztöndíjasok kiküldésén keresztül segítsék a diaszpórában és szórványban élő magyar közösségeket a magyar identitás, a magyar kultúra megőrzésében szerte a világon.

Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy a 2020/21. évi Kőrösi-programban már külön hirdették meg a déli félteke országaiba szóló pályázatot, így ezúttal is külön, csak az északi féltekén megvalósuló ösztöndíjprogramra szól a kiírás. Újdonság, hogy a Petőfi Sándor-program országaiból a Kőrösi Csoma Sándor-program államai közé került Bosznia-Hercegovina, Csehország, Észak-Macedónia és Lengyelország. További változás, hogy ebben az évben a Kőrösi-programban egyházi ösztöndíjas státusokat nem hirdetnek meg külön.

Az ösztöndíjasok a jelentkezésüket a következő tematikus feladatkörök szerint nyújthatják be: cserkésztevékenység, hagyományőrzés, oktatói és nevelői munka, közösségi, sport-, média- és kulturális tevékenység ellátása.

A 2013 óta megvalósuló Kőrösi Csoma Sándor-programban 29 országban összesen 661 fő segítette a diaszpórában élő magyarságot és szervezeteinek működését. A résztvevő ösztöndíjasok létszámát tekintve folyamatos növekedés figyelhető meg, mert amíg 2013-ban 17 országban 47 ösztöndíjas, míg 2019-ben már 19 országban 150 ösztöndíjas tevékenykedett. Két éve a déli féltekén 36 ösztöndíjas kezdte meg tevékenységét márciusban, azonban az északi féltekére szóló pályázati felhívást a világjárványra való tekintettel felfüggesztették.

Fontos azonban, hogy a pandémia ideje alatt is folyamatos volt a kapcsolattartás a fogadószervezetekkel, akik továbbra is várták az ösztöndíjasok munkáját, segítségét.

A szórványmagyarság támogatására 2015-ben életre hívott Petőfi Sándor-programban eddig összesen 308 ösztöndíjas látott el szolgálatot. A 2019/20. évi szakaszban tíz országban, 68 fogadószervezetnél, 73 ösztöndíjas végzett közösségépítő munkát a Kárpát-medencében.

Borítókép: Potápi Árpád János (Fotó: Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.