Kocsis Máté: Az elért eredmények megvédéséhez a pártoknak és a frakcióknak is hozzá kell járulniuk

– A frakcióknak ezentúl nem járna külön támogatás, csak a közös lista kapna támogatását – közölte Kocsis Máté kedden az Országgyűlésben a frakciófinanszírozási szabályok átalakításáról szóló vitában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 28. 12:46
KOCSIS Máté
Budapest, 2022. május 17. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalt összevont vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ország elért eredményeinek megvédésében részt kell vennie mindenkinek, aki csak tud, így a pártoknak és a frakcióknak is – indokolta Kocsis Máté az országgyűlési törvényt, valamint a házszabályt módosító javaslatát. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: a szomszédos államban háború zajlik, amelynek hatására háborús infláció és energiaválság alakult ki, ezektől a magyar embereket meg kell védeni.

– Ha nem lenne háború, akkor is kialakulna egy méltánytalan helyzet, mert a jelenlegi szabályok szerint a bal- és a jobboldal is 3-3 milliárd forinttal többe kerülne – jelezte Kocsis. Mint mondta, a mostani törvényjavaslat hárommilliárd forintot vonna el a baloldali, és kétmilliárd forintot a jobboldali pártoktól. Az elvonás mértékét azzal indokolta, hogy a frakciók támogatásának a választói akaraton kell nyugodnia. 

– A matek az matek, a baloldali pártok négy év alatt elveszítettek 800 ezer szavazót – fogalmazott a politikus, aki szerint ezért nem fogadható el, hogy aki ennyi szavazót veszít, többe kerüljön. Kocsis Máté jelezte, hogy egy ellenzéki képviselő eddig 1,6-szor többe került, mint egy kormánypárti képviselő a frakciótámogatásokat nézve, majd kiemelte, hogy a törvényjavaslat elfogadása után is több adóforint fog az ellenzéki képviselőkhöz kerülni fejenként, de az arány csökken.

– Picit a joggal való visszaélés illata van, hogy a Gyurcsány-lista hat frakciót alakított a parlamentben, bár azt a kampányban is elmondták, hogy így lesz – húzta alá a frakcióvezető. Kitért arra, hogy jelenlegi tudásuk szerint a hat baloldali pártból négy be sem jutna a parlamentbe, és csak a DK, valamint a Momentum tudna frakciót alakítani. 

– Ehhez képest még kétszer annyi párt akar részesülni a parlamenti mandátumszerzésből származó előnyökből 

– vélekedett. Kocsis Máté ismertetése szerint valamennyi parlamenti frakciónak csökken a működési kerete, és a támogatások számítási módja jobban tükrözi a választáson való részvétel formáját. 

– A frakcióknak ezentúl nem járna külön támogatás, csak a közös lista kapna támogatást, mert a választóknak nem volt módjuk pártokra szavazni, sem a Fidesz–KDNP, sem a baloldali pártok esetében 

– részletezte Kocsis. Szerinte így a választók akarata is jobban érvényesül, mivel az a közös lista mandátumszerzésére és nem egyes frakció létrejöttére irányult.

A frakcióvezető elmondta, változik a képviselőcsoportok alkalmazotti létszámkeretére vonatkozó szabály is: a jövőben a közös listán bejutott pártok esetében az együttesen megszerzett mandátumok száma alapján kell a listát a megfelelő sávba sorolni, az aszerint járó alkalmazotti szám mandátumarányosan oszlik meg a frakciók között. Kocsis kiemelte, hogy ellenzéki javaslatra került bele a törvénycsomagba, hogy a képviselőcsoportok a működési keretük egy részéről lemondhatnak a saját pártjuk javára. Emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány idején ideiglenesen már bevezették ezt a szabályt. Kitért arra is, hogy megteremtik az átjárás lehetőségét azon pártok frakciói között, amelyek közös listán indultak.

A másik előterjesztő, Hargitai János, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) politikusa azt mondta, céljuk tovább erősíteni az uniós integrációt a vagyonnyilatkozat-tételi szabályok egységesítésével. Az új nyilatkozatban a képviselőknek a jövedelmükről és az érdekeltségeikről kell számot adniuk, míg a vagyonról nem, a hozzátartozóknak pedig továbbra sem kell nyilatkozatot tenni. Hargitai közölte, hogy a vagyonnyilatkozat hasonlóan egyszerű lesz, mint az európai parlamenti képviselőké, tájékoztatást kell abban adni arról, milyen jövedelme van a képviselőnek, milyen gazdasági érdekeltségei vannak, továbbá arról is nyilatkozni kell a képviselőnek, hogy a megválasztása előtt három évvel milyen érdekeltségei voltak. A politikus szólt arról is, hogy a magyar törvények sokkal szigorúbb szabályokat határoznak meg a képviselőknek az összeférhetetlenség esetére, mint az EP-szabályok. Hargitai elmondta, a képviselő eskütétele után nyilatkozik vagyonáról, utána folyamatosan karban kell tartania azt. Hozzátette: az új rendszer szerint a képviselőknek augusztus 5-ig kell nyilatkozniuk.

Borítókép: Kocsis Máté (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.