időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Kvíz: Meg tudja különböztetni Gyurcsány pártjától a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét?

Mediaworks–Hírcentrum
2022.06.22. 16:11 2022.06.22. 16:35
Kvíz: Meg tudja különböztetni Gyurcsány pártjától a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete évek óta harsányan kikéri magának, ha valaki politikai elfogultsággal vádolja őket. De valóban légből kapott lenne ez az állítás? Most ön is ellenőrizheti, töltse ki kvízünket és döntse el, hogy ki mondta: a DK vagy a PDSZ?

A koronavírus-járvány első évének, 2020-nak a vége felé a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hangosan követelte, hogy a tanárokat az elsők között oltsák be az akkor érkező vakcinákkal. Majd amikor hónapokkal később a kormány közzétett egy rendeletet, amely szerint az állami intézményekben, így az iskolákban is kötelező a dolgozók oltása, akkor a szervezet kelt ki a legnagyobb hanggal az intézkedés ellen.

Az efféle hozzáállás ismerős lehet a politikát követők számára. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) a párt megalakulásától kezdve lényegében mindennek ellentartott, amit az Orbán Viktor vezette kabinetek terveztek végrehajtottak, legyen szó rezsicsökkentésről, családpolitikai intézkedésről vagy épp a legutóbbi esetben épp az árstopról.

 

2020-ban ugyanis a DK még óriási hanggal követelte az árstoppokat, mondván, az megvédheti a fogyasztókat a koronavírus-járvány által felpörgetett inflációtól. Ám az akkori néhány százalékos drágulás semmi volt ahhoz képest, amit a háború hozott, jelenleg is havi szinten 10 százalék felett jár a pénzromlás üteme. – Rögzítse a kormány az alapvető élelmiszerek árát a veszélyhelyzet idejére! – követelte 2020 márciusában Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője. Miután azonban a kormánypártok idén januárban a tavaly októberi fogyasztói árakat határozták meg felső plafonnak 11 alapvető termék esetében, a DK gyorsan véleményt váltott és már ellenezte az ársapkákat. Ebből a szempontból tehát a DK és a PDSZ kommunikációja hasonlatosságot mutat.

A szakszervezet azonban évek óta szemforgatva kéri ki magának, ha politikai elfogultsággal vádolják. Úgy reagálnak, mintha legalábbis a világ legképtelenebb dolgát állítaná az, aki ilyet állít. Kvízünk segítségével most bárki meggyőződhet róla, hogy kinek az érdekében lép az elvileg a tanárokat képviselő szakszervezet. Ön meg tudja különböztetni a DK és a PDSZ közleményeit egymástól? Annyit elárulunk: nem lesz egyszerű.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotós: Mediaworks/Feol/Fehér Gábor)