A vármegyéken kiakadtak, a frakciófinanszírozásról hallgatnak a baloldalon

Karácsony Gergely sietve jelezte, belőle nem lesz szolgabíró, a DK Lúdas Matyit hiányolja.

2022. 06. 22. 15:37
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2022. április 13. Karácsony Gergely fõpolgármester felszólal a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sietve reagáltak a kormányoldal által tervezett közigazgatási változtatások terveire a baloldalon. Tegnap mi is beszámoltunk róla, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományainak továbbvitele céljával 2023-tól a megyéket vármegyékké neveznék vissza. Egy korábban benyújtott törvényjavaslatban pedig az is szerepel, hogy a frissen kinevezett kormánymegbízottak a jövőben főispáni rangban dolgoznának. 

Már a főispánokról szóló hírt sem hagyta szó nélkül Karácsony Gergely. „Főispán. Öblögessük egy kicsit ezt a szót. És értsük meg az üzenetet, amit a kormány üzenni akar azzal, hogy a kormánymegbízottakat eztán majd így kell szólítani.” – kommentálta a javaslatot Budapest főpolgármestere. 

Karácsony Gergely ma így folytatta: „Előbb főispán, aztán vármegye, ha ebben a tempóban megy vissza a kormány az időben, lesz még ebből királyság is… 

Most szólok: a polgármesterek biztos nem lesznek szolgabírók”

– írta friss bejegyzésében. Budapest vezetőjének megfogalmazása szerint a „tomboló infláció, zuhanó forint, gazdasági és energiaválság idején ilyesmivel foglalkozni, valahol a szánalmas és a röhejes között van félúton”.

Szintén már tegnap reagált a hírekre Gyurcsány Ferenc pártja. A DK szűkszavú közleményében azt írta: „Vissza a középkorba! Magyarországnak főispánjai lettek, a forintot pedig aranyárban vesszük. 

Lúdas Matyi, hol vagy?”

A Demokratikus Koalíció elnökétől egyébként régebben sem állt messze Lúdas Matyi keresése a magyar politikában, 2010-ben például még a Jobbikot látta a mesefigura politikai megtestesítőjeként. 

 A párt európai parlamenti képviselője szerint őrület, hogy újra főispánok lesznek Magyarországon. Molnár Csaba azt írta: „A Fidesz törvényben vezeti be újra a főispáni intézményt. Felkészül a király, a nádor, a főpohárnok és a főlovászmester? Az egészet meg kidobolja majd a kisbíró? Akinek meg nem tetszik, majd deresre húzzák! 

Őrület.”

Mesterházy Attila, az MSZP korábbi elnöke és miniszterelnök-jelöltje, szintén a közösségi oldalán ekképp vélekedett: „Vármegye, főispán? Akkor Orbán király akaratából 

hamarosan jön a sóadó, a kilenced, a tized, a robot, adománybirtok a nemzet vejének, hídpénz, füstadó… 

udvari bolondnak meg ott van a fél Orbán-kormány.”

Érdekes, hogy a Fidesz javaslatai között szereplő frakciófinanszírozási változtatásokat nem támadják ilyen hevesen a baloldalon. Ismert, a Kocsis Máté által benyújtott alaptörvény-módosítás értelmében véget érhet a baloldal milliárdos trükközése. 

 

– A választásokon egy listán indult, majd hat parlamenti frakciót alakított baloldal hárommilliárd forinttal kerülne többe az adófizetőknek ebben a ciklusban, holott nyolcszázezer szavazattal kevesebbet kaptak 2018-hoz képest. 

A változtatás értelmében ezt a hárommilliárd forintot elvonják, miközben a kormánypárti képviselőcsoportok is leadnak kétmilliárdot, és ezekkel az összegekkel hozzájárulnak a rezsivédelmi alaphoz

– írtuk korábban. 

Ezt a hírt a baloldali politikusok közül egyedül Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kommentálta nyilvánosan, aki Bohár Dániel kérdésére annyit felelt: Ez nem róla szól. 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.