időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo
Egy napon tartják a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választásokat

Visszahozná a vármegyéket a Fidesz alaptörvény-módosítása

Kreft-Horváth Márk
2022.06.21. 20:24 2022.06.22. 16:36
Visszahozná a vármegyéket a Fidesz alaptörvény-módosítása

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője ma nyújtotta be javaslatát az alaptörvény tizenegyedik módosítására. Ennek értelmében Magyarország 19 megyéjét ismét vármegyékké alakítanák. 

– A magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig a vármegyék voltak. A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó, diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. 

A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek

– szól az alaptörvény módosításának indoklása. 

 

A vármegye elnevezést 2023. január elsejétől kezdve kell majd alkalmazni. 

A módosításban szerepel az a korábban már elhangzott változtatás is, mely szerint 2024-ben egy napon tartják az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat. A 2019-ben megválasztott településvezetők 2024. október 1-ig maradnak hivatalban. 

– A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek előző általános választását követő ötödik év április, május, június vagy július hónapjában, az európai parlamenti képviselők választásával egyidejűleg kell megtartani – fogalmaznak az alaptörvény módosításában. 

Lapunk is beszámolt róla, hogy egy korábbi háttérbeszélgetésen Kocsis Máté már beszélt arról, hogy egy napon tartanák meg a két választást, és amennyiben a tizenegyedik alaptörvény-módosítást elfogadja az Országgyűlés, akkor ez már minden alkalommal így lesz. 

Az indoklásban szerepel az is, hogy a 2022-es országgyűlési választások és a gyermekvédelmi népszavazás egy napon tartásával tízmilliárd forintot spórolt a magyar állam. 

Ma délután figyelt fel a sajtó arra is, hogy a jövő évi költségvetésről szóló törvényben, melyet Varga Mihály pénzügyminiszter nyújtott be, szerepel egy hasonló módosítás. Ennek értelmében a frissen kinevezett 

kormánymegbízottak titulusa a jövőben főispánná változik vissza. 

A vármegyéhez hasonlóan a főispánt is a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében vezetnék be. Ezt a közigazgatási rangot 1950-ben szüntette meg a kommunista államhatalom.

Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Visszaállhat a vármegyék rendszere

A magyar vármegye hagyománya és jövője

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.