Megemlékezett a Hableány sétahajó kiemeléséről a TEK

A Hableány 2019. május 29-én este néhány másodperc alatt süllyedt el a Duna belvárosi szakaszán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 11. 10:56
null
Budapest, 2022. április 7. Mécsesek és virágok a Hableány-emlékmûnél a Margit híd pesti hídfõjénél. A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltûntként tartanak nyilván. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Branstetter Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megemlékezést tartott a Hableány sétahajó kiemelésének harmadik évfordulóján a Terrorelhárítási Központ (TEK). A tragédia helyszínének közelében, a Margit-híd pesti hídfőjénél felállított emlékműre Hajdu János főigazgató koszorút helyezett el, majd a kollégáival együtt főhajtással emlékezett meg az áldozatokról.
A Hableány 2019. május 29-én este néhány másodperc alatt süllyedt el a Duna belvárosi szakaszán, a Parlament és a Margit-híd között, miután egy jóval nagyobb vízi jármű, a Viking Sygin nekiment és felborította. A szállodahajó kapitányát a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével, valamint segítségnyújtás elmulasztásával vádolja az ügyészség.

A sétahajón utazó 33 dél-koreai turistából hetet sikerült kimenteni. A tragédiában a kétfős magyar személyzet is életét vesztette. A legfiatalabb utas hatéves, a legidősebb 71 éves volt. Egyiküket azóta sem találták meg, eltűntként tartják nyilván.A roncsokat hajódaruval tudták csak felhozni a víz alól. Az előkészületet a TEK koordinálta, a kiemelés hét óra elteltével ért véget. A holttesteket még ezt megelőzően sikerült felszínre hozni – idézte föl az akkor történteket egy pénteki rendezvényen Hajdu János. A főigazgató szerint egy ilyen esetnél a világon kevesen lennének képesek olyan gyorsan a helyszínre érni, ahogy a magyar szakemberek a tragédia estéjén szolgálatba álltak.

Borítókép: A Hableány-emlékmű (Fotó: Branstetter Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.