Párbeszédes politikusok mentelmi ügyében dönt a parlament

Egy hét szünet után ismét ülésezik a parlament, és szerdán két érdekes szavazás is lesz a Tisztelt Házban, mivel Szabó Tímeának és Tordai Bencének, a Párbeszéd két politikusának a mentelmi ügyében is döntés születhet. Emlékezetes, hogy mindkét politikus neve összeforrt a botrányokkal, amiért mindketten kaptak már majdnem tízmilliós büntetést.

2022. 06. 07. 5:50
SZABÓ Tímea; TORDAI Bence
Budapest, 2019. november 4. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese és Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, a párt társelnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Plenáris ülésekkel folytatja munkáját az Országgyűlés ma és holnap. A politikai viták mellett fontos szerepet kaphat az, hogy benyújthatják a 2023-as költségvetést a parlamentnek, miután Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével háromnapos kihelyezett ülést tartott a kormány Sopronban, ahol elfogadták az extraprofitadó kivetéséről szóló rendelkezéseket és a 2023-as büdzsé tervezetét is. Emellett a héten a Tisztelt Ház dönthet Szabó Tímea és Tordai Bence párbeszédes képviselők mentelmi ügyében is. 

A parlament mentelmi bizottsága kedden, zárt ülésen tárgyal a balliberális politikusok sorsáról, ezután pedig szerdán lehet szavazás arról, hogy felfüggesztik-e Szabó és Tordai mentelmi jogát. A jogszabályok szerint a képviselők a mentelmi jog alapján nem vonhatók felelősségre a bíróság vagy más hatóság előtt, és emiatt büntetőeljárás sem indulhat ellenük. 

Amennyiben ettől a jogosultságtól – a jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazatával – megfosztják a Párbeszéd két politikusát, akkor büntetőeljárás kezdődhet ellenük. Egyelőre nem ismert, hogy miért került Szabó Tímea és Tordai Bence mentelmi joga terítékre, azonban érdemes felidézni, hogy az elmúlt években mindkettőjüknek meggyűlt a baja a házszabályok betartásával, illetve több, kétes ügyben is felmerült a nevük.

 

Ismert, hogy az idei választási kampány hajrájában nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amely szerint kokainbizniszből származó pénzből finanszírozhatták Szabó Tímea kampányát. Ezután Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő bejelentette, hogy a Nemzeti Nyomozóirodánál kábítószer-kereskedelem és pénzmosás miatt büntető feljelentést tett az ügyben. Ugyanakkor a Tisztelt Házban sem kerülték el a botrányok Szabó Tímeát, akivel szemben 2021 júniusában azért rendelt el Kövér László házelnök képviselőitiszteletdíj-csökkentést, mert a Párbeszéd politikusa – miközben egy napirend előtti felszólalására reagált Dömötör Csaba parlamenti államtitkár – felment a szónoki emelvényre, és annak külső oldalára, az ülésterem felé kiterítve egy molinót helyezett el. Az akkori döntés értelmében Szabó Tímea tiszteletdíja több mint 9,6 millió forinttal csökkent. Egyébként nem a mostani az első eset, hogy az Országgyűlésnek Szabó Tímea mentelmi jogáról kell szavaznia. 

Még 2020-ban becsületsértés vétsége miatt kezdeményezte a bíróság, hogy függesszék fel a Párbeszéd társelnökének a mentelmi jogát, azonban erre a képviselők nemmel szavaztak, ugyanis a mentelmi bizottság gyakorlata szerint magánvádas eljárás esetén nem támogatják, hogy a parlament felfüggessze a mentelmi jogot.

Ugyanakkor Szabó Tímea párttársától, Tordai Bencétől sem áll távol a botrányokozás. Tavaly márciusban Kövér László, az Országgyűlés elnöke a házszabály megsértése miatt több, mint 8,2 millió forintra büntette a Párbeszéd politikusát. Tordai arra akarta rávenni az ülésteremben Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy írja alá a baloldali pártoknak egy kezdeményezését, miközben a telefonjával próbálta rögzíteni a pénzügyminiszter reakcióját. Ezután Varga a felszólalásában nehezményezte, hogy a Párbeszéd politikusa telefonjával akadályozta a munkáját, és megkérte, hogy a jövőben ne forduljon elő ilyesmi. Köztudott, a provokatív viselkedés korábban sem állt távol Tordaitól. Még 2019-ben Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozta azt, hogy Tordai sértő, gyalázkodó félmondatokkal, fenyegető megjegyzésekkel vegzálja nap mint nap a kormánypárti képviselőket.

 

Borítókép: A politikai botránykeltés sosem állt távol a Párbeszéd két képviselőjétől (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.