Törvénysértések a pártalapítványoknál

Komoly szabálytalanságokra és hiányosságokra bukkant az Állami Számvevőszék a Jobbik, a DK és a Párbeszéd gazdálkodásában.

2022. 06. 14. 11:20
null
Állami Számvevőszék Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem biztosította a törvényességet és az átláthatóságot a Jobbik, a DK, valamint a Párbeszéd alapítványa – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentéséből. Mint írták, a Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Megújuló Magyarországért Alapítvány, valamint az Új Köztársaságért Alapítvány 2019-2020 évekre vonatkozó jelentéseiből látható, hogy 

a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát sem a párttagok, sem a többi állampolgár számára nem biztosította.

 A szervezet közleményéből kiderül az is, hogy mindhárom alapítvány esetében a 2019-2020. évek gazdálkodásának törvényessége és átláthatósága területén lényeges törvénysértésekkel kellett szembesülniük. 

A Jobbik Magyarországért Alapítvány a 2019-2020. években, az Új Köztársaságért Alapítvány 2019-ben nem tett eleget a törvény által előírt beszámolási kötelezettségének, ugyanis nem készített a számviteli törvény szerinti éves számviteli beszámolót, a tevékenységéről szóló éves jelentést.

Továbbá az éves beszámoló megalapozottsága nem felelt meg a törvényi előírásoknak 2019-2020. években a Megújuló Magyarországért Alapítványnál, 2020-ban az Új Köztársaságért Alapítványnál, mivel az általuk nyújtott támogatások elszámolása során nem a törvényi előírások szerinti bizonylatok alapján jegyeztek be adatokat a számviteli nyilvántartásokba. A bizonylatok hiánya miatt az éves beszámolók nem voltak megalapozottak, nem biztosították gazdálkodásának átláthatóságát.

Borítókép: az Állami Számvevőszék épülete (Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.