időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo
A nyári szünidő alatt is számos veszélyt rejt a fiataloknak az online tér

Varga Judit: Meg kell tanítani gyermekeinket a kételkedésre

Kincses Krisztina
2022.06.27. 20:31 2022.06.27. 20:59
Varga Judit: Meg kell tanítani gyermekeinket a kételkedésre

– Akármennyi kötelezettségszegési eljárást indítanak ellenünk, meg fogjuk védeni a gyermekeinket – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) és a Szent István Intézet szakmai együttműködésével megrendezett A nyári szünetben is szüntelen figyelem! című kampányindító eseményen. A miniszter a fiatalok önálló gondolkodásra nevelését, Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője pedig a közös összefogást, egy emberi világ építését hangsúlyozta.

– Legszívesebben visszahoznám a gyermekeim számára azt a világot, amikor még nem volt Google, és a házi feladat elkészítéséhez könyvtárba járásra és csapatmunkára volt szükség – mondta el Varga Judit. Az igazságügyi miniszter a köszöntőjében kiemelte, neki is kihívást jelent gyermekei védelme az online világ veszélyeitől, a legnagyobb kihívást a fiatalok kételkedésre, önálló gondolkodásra való nevelésében látja. Mint mondta, április 3-án olyan kormány kapott felhatalmazást, amely nagy hangsúlyt helyez a gyermekek védelmére, több mint hárommillióan tekintik ezt prioritásnak a gyermekvédelmi népszavazás alapján. 

– Akármennyi kötelezettségszegési eljárást indítanak ellenünk, meg fogjuk védeni a gyermekeinket, a XXI. század furcsa jelenségeire pedig egyértelmű választ adunk

− jelentette ki Varga Judit. 

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője elmondása szerint középkori harcosként látja önmagát a digitális médiában otthonosan mozgó fiatalok között. – Látható, hogy milyen hatással van gyermekeinkre a digitális kompetenciák használata, azok kockázataival együtt. A hibrid hadviselés eszköztára technológiailag kiterjedt, befolyásolásra, dezinformációra és a gyermekek nevelésére is használható – hívta fel a figyelmet a frakcióvezető hangsúlyozva, hogy a digitalizáció átterjed az országhatárokon, ezért nehezen lehet szűrni és kontrollálni, hogy a gyermekek milyen oldalakat néznek. 

– Emberi világot építünk, nem a techcégek világát. Ehhez közös összefogásra van szükség gyermekeink és nemzetünk jövője érdekében 

– hangsúlyozta a frakcióvezető. 

– A vakáció kezdete a szülők számára komoly kihívást jelent, hiszen tizenegy héten keresztül kell tartalmas programokkal lekötni a fiatalokat – hívta fel a figyelmet Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) alapítója. 

Fontos, hogy tudjuk, hogyan védjük meg hosszú távon a gyermekeket a káros tartalmaktól és a virtuális világban rejlő veszélyektől

– tette hozzá. 

Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója arról beszélt, hogy a keresztény alapokon nyugvó nevelésnek ma is, akárcsak ezer éve van létjogosultsága. 

Kifejtette: a felgyorsult világban verseny zajlik a gyermekek lelkéért, akik sokszor kéretlenül is olyan tartalmakhoz jutnak, amelyek ideológiai megfontolással készülnek, pornográf vagy agressziót sugárzó tartalmak. 

Máthé Zsuzsa szerint a nyári szünetben is vonzó alternatívát kell nyújtani a fiataloknak.

Az eseményt követő kerekasztal-beszélgetésen a meghívott előadók és szakértők arról beszéltek, hogy a szülők mellett mit tehet a felnövekvő generációk védelmében a kormányzat, a jogalkotás, az intézmények vagy épp a médiaszabályozás. 

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.