időjárás 9°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Ha a képviselőház elnöke nem teszi meg a szükséges lépéseket, jogi útra terelhetik az ügyet

Vizsgálatot kezdeményeztek a magyarellenes román képviselő ellen

Borsodi Attila
2022.06.13. 13:20 2022.06.13. 14:34
Vizsgálatot kezdeményeztek a magyarellenes román képviselő ellen

Kulcsár-Terza József székelyföldi parlamenti képviselő és idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke hétfőn Budapesten megbeszélést tartott, ahol megállapodtak abban, hogy közös levélben fordulnak Marcel Ciolacuhoz, a román képviselőház elnökéhez, és kérik annak a kezdeményezésnek a vizsgálatát, amelyet egy román képviselő nyújtott be a román külügyminiszterhez

– erről közös közleményben tájékoztattak. Mint azt korábban megírtuk, Mirela Adomnicai, a román szociáldemokrata párt parlamenti képviselője arra kérte Bogdan Aurescu román külügyminisztert, hogy tiltsák ki Romániából idősebb Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezet elnökét, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét és Tóth Kálmánt, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökét, mivel Kézdivásárhelyen kitüntetést adtak át Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak.

A két székely férfit öt-öt év szabadságvesztésre ítélte a román bíróság terrorizmus vádjával, úgy, hogy az elítélés okát és a döntőnek mondott bizonyítékokat titkosították, azt még a vádlottak és védőik sem ismerhették meg. Mint a közleményben kiemelték: Erdélyben kezdettől fogva koncepciós perként kezelték a székely fiatalok bebörtönzését, amelynek célja a magyarok megfélemlítése.

– Az Emberi Jogok Európai Bírósága jelenleg is vizsgálja az elítélés jogszerűségét – tették hozzá.

Az ügy érdekessége azonban az, hogy Mirela Adomnicai külügyminiszterhez intézett iratában, amelyet a román sajtóhoz is eljuttatott, azt írja, hogy a két székely elítélt gázvezetéket kísérelt meg felrobbantani Gyulafehérváron a helyi nemzeti ünnep alkalmából tartott parádén. – Mivel sem a vádiratban, sem a bírósági eljárás során nem merült fel ilyen adat, felmerülhet, hogy a román képviselő titkos információt hozott nyilvánosságra. Tisztázni kell, hogy sérült- e az igazságszolgáltatás román alkotmányban garantált függetlensége a bizalmas adat kiszivárogtatásával, és azt is vizsgálni kell, hogy megvalósult-e állami vagy szolgálati titoksértés bűncselekménye. Ez utóbbi közvádra üldözendő – hangsúlyozták. Kulcsár-Terza József és idősebb Lomnici Zoltán közölte: a román házelnök válaszától teszik függővé a további lépéseket.

Borítókép: idősebb Lomnici Zoltán (Fotó: Tumbász Hédi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.