Vizsgálatot kezdeményeztek a magyarellenes román képviselő ellen

Ha a képviselőház elnöke nem teszi meg a szükséges lépéseket, jogi útra terelhetik az ügyet.

2022. 06. 13. 13:20
null
Budapest 20180712 Vegyes 2018 Lomnici Zoltán jogász Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport Fotó: Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulcsár-Terza József székelyföldi parlamenti képviselő és idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke hétfőn Budapesten megbeszélést tartott, ahol megállapodtak abban, hogy közös levélben fordulnak Marcel Ciolacuhoz, a román képviselőház elnökéhez, és kérik annak a kezdeményezésnek a vizsgálatát, amelyet egy román képviselő nyújtott be a román külügyminiszterhez

– erről közös közleményben tájékoztattak. Mint azt korábban megírtuk, Mirela Adomnicai, a román szociáldemokrata párt parlamenti képviselője arra kérte Bogdan Aurescu román külügyminisztert, hogy tiltsák ki Romániából idősebb Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezet elnökét, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét és Tóth Kálmánt, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökét, mivel Kézdivásárhelyen kitüntetést adtak át Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak.

A két székely férfit öt-öt év szabadságvesztésre ítélte a román bíróság terrorizmus vádjával, úgy, hogy az elítélés okát és a döntőnek mondott bizonyítékokat titkosították, azt még a vádlottak és védőik sem ismerhették meg. Mint a közleményben kiemelték: Erdélyben kezdettől fogva koncepciós perként kezelték a székely fiatalok bebörtönzését, amelynek célja a magyarok megfélemlítése.

– Az Emberi Jogok Európai Bírósága jelenleg is vizsgálja az elítélés jogszerűségét – tették hozzá.

Az ügy érdekessége azonban az, hogy Mirela Adomnicai külügyminiszterhez intézett iratában, amelyet a román sajtóhoz is eljuttatott, azt írja, hogy a két székely elítélt gázvezetéket kísérelt meg felrobbantani Gyulafehérváron a helyi nemzeti ünnep alkalmából tartott parádén. – Mivel sem a vádiratban, sem a bírósági eljárás során nem merült fel ilyen adat, felmerülhet, hogy a román képviselő titkos információt hozott nyilvánosságra. Tisztázni kell, hogy sérült- e az igazságszolgáltatás román alkotmányban garantált függetlensége a bizalmas adat kiszivárogtatásával, és azt is vizsgálni kell, hogy megvalósult-e állami vagy szolgálati titoksértés bűncselekménye. Ez utóbbi közvádra üldözendő – hangsúlyozták. Kulcsár-Terza József és idősebb Lomnici Zoltán közölte: a román házelnök válaszától teszik függővé a további lépéseket.

Borítókép: idősebb Lomnici Zoltán (Fotó: Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.