A hazai börtönökben minden tizedik fogvatartott embercsempész

Meghaladta a tíz százalékot azoknak a magyarországi fogvatartottaknak az aránya, akik embercsempészettel összefüggő bűncselekmények elkövetői – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Schmehl János, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese hétfőn, egy budapesti sajtótájékoztatón.

2022. 07. 25. 17:15
SCHMEHL János; RÉTVÁRI Bence
Illegális bevándorlás - Rétvári: már több mint tíz százaléka a fogvatartottaknak embercsempész Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak hétvégén 38 embercsempészt fogtak el a rendőrök, idén eddig pedig már 900-at. E szám ismeretében talán nem is olyan nagy meglepetés, hogy egyre nagyobb a szervezett bűnözéshez tartozó embercsempészek aránya a fogvatartottak között a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben.

Rétvári Bence, a belügyminiszter helyettese a a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettesével közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján közölte: 

ma már a magyar börtönökben lévő fogvatartottaknak több mint tíz százaléka embercsempész. A körülbelül 19 ezer fogvatartott közül több mint kétezer embercsempész. Az ilyesfajta bűncselekmények miatt fogvatartottak elsöprő többsége, 88 százaléka nem magyar állampolgár.

– tette hozzá a politikai államtitkár. Véleménye szerint az Európai Unió és az NGO-k felhagyhatnának már végre az illegális migráció ösztönzésével és támogatásával. Az államtitkár kiemelte: idén szombatig már több illegális migránst fogtak el a magyar hatóságok és küldtek vissza, mint tavaly egész évben.

Az elmúlt években a büntetés-végrehajtási szervezet azzal szembesült, hogy az embercsempészettel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek száma folyamatosan és szignifikánsan növekszik a hazai börtönökben. Ma már ott tartunk, hogy minden tizedik rab ebbe a körbe tartozik részletezte Schmehl János, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese. Úgy fogalmazott, figyelemmel arra, hogy ezeknek a fogvatartottaknak a jelentős része nem magyar állampolgár, a hazai börtönöknek számos kihívással kellett szembenézniük, hiszen a börtönpopuláció összetétele is számottevően változott meg.

Az államtitkár úr által is említett emelkedés pontosan 617 százalékos növekedésnek felel meg, ráadásul a vizsgált időszakban egyetlen olyan hónap sem volt, amikor a számuk csökkent volna. Ez a jelenség számunkra, a szakma számára is sokkoló volt. Azt kell hogy mondjam: a 33 éves büntetés-végrehajtási pályafutásom során ilyen mértékű növekedést még én sem láttam egy adott elkövetői körhöz kapcsolódó fogvatartotti populáció esetében fogalmazott a bv. vezérőrnagy.

Elfogott embercsempész (Fotó: Donka Ferenc)

Szerint még érdekesebb kép rajzolódik ki akkor, ha a büntetés-végrehajtási intézeteket egyenként vizsgáljuk meg, ugyanis az átlagos tízszázalékos reprezentáció egyes börtöneinkben sokkal magasabb arányt mutat.

Ilyen például a Szegedi Fegyház és Börtön, ahol a teljes fogvatartotti állomány 22 százaléka érintett volt az embercsempészetben. Tehát a Csillagban ma már minden ötödik rab ebbe a körbe tartozik. Nyilván földrajzi elhelyezkedése miatt nem véletlenül itt a legmagasabb az országban ez az arányszám.

Hasonlóan magas számokat mutat a nyilvántartásunk Szombathelyen (20 százalék), Kiskunhalason (20) és Pálhalmán (19), valamint a Fővárosi Bv. Intézetben (14 ).

Az érintett fogvatartotti kör tagjai jelenleg magas számban letartóztatásukat töltik, legjellemzőbben börtön fokozatban szabadságvesztés büntetést szabnak ki rájuk. A jogerős fogvatartottak közül legtöbben kettő és tíz év közötti büntetésüket töltik, de vannak súlyosabb ítéletek is, jelenleg két fő életfogytig tartó szabadságvesztését tölti.

Egészen pontosan jelenleg az embercsempészet miatt fogva tartott személyek több mint 88 százaléka külföldi állampolgár. Ezeknek a nem magyar állampolgárságú személyeknek a száma a déli migrációs nyomás megjelenése óta folyamatosan emelkedik. Elhelyezésük, kezelésük nem csupán a nyelvi, hanem ideológiai és vallási hovatartozásuk okán pluszterhet ró a kollégáimra jelentette ki Schmehl János.

Az országos parancsnok helyettese rámutatott: a bv. intézetben elhelyezett, főként külföldi állampolgárságú embercsempészek – a határokon átnyúló bűnözés sajátosságainak megfelelően – szervezettek, céljuk a zárt, hierarchikusan felépülő bűnözői kooperáció fenntartása akár a börtönkörülmények között is.

Megpróbálják bevonzani az egyéb más bűncselekményt elkövető, de azonos állampolgárságú, illetve földrajzi, ideológiai, vallási nézet okán egy területről származó fogvatartottakat. Ennek kapcsán egyebek mellett fontos feladata a bv.-nek – természetesen a társszervek támogatásával – az esetleges radikalizációs folyamatok időben történő felismerése, feltérképezése, egyben hatékony prevenciója.

A különböző nemzetiségű fogvatartottak számának növekedésével egyenes arányban jelennek meg az eltérő kultúrák, szokások, vallási identitások is a bv. intézetekben, ami folyamatos figyelmet, felkészülést, tanulást igényel kollégáink részéről is.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Schmehl János vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese (Fotó:MTI/Máté Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.