Több migránst fogtunk el eddig, mint tavaly egész évben

Szombaton átlépte a kritikus határt a hazánkban elfogott illegális migránsok száma: hatóságaink 123 851 alkalommal vontak eljárás alá migránsokat, valamint az őket segítő embercsempészeket. Tavaly teljes évben ez a szám 123 516 volt. A szerb–magyar határra nehezedő és folyamatosan erősödő migránsnyomás egyre tarthatatlanabb, s ezt már a szerb hatóságok is megelégelték.

2022. 07. 24. 14:58
null
Fotó: Antal N.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a déli határszakaszon, hiszen 2022. január 1. és július 22. között már 123 851 alkalommal vontak eljárás alá illegális migránsokat, valamint az őket segítő embercsempészeket. Tavaly egész évben 123 516 volt ez a szám – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szombaton.

A magyar rendőrök a katonákkal, polgárőrökkel, fegyveres biztonsági őrökkel, külföldi társszervekkel közösen mindent megtesznek annak érdekében, hogy az országunkban élők biztonságban érezhessék magukat, és határozottan lépnek fel a jövőben is a jogsértőkkel szemben – szögezi le a rendőrség közleménye.

Az ORFK ugyanakkor kiemelte: az intézkedések számának jelentős növekedése mellett megállapítható, hogy a határsértők fokozódó agressziójával is meg kell küzdeniük a szolgálatot teljesítőknek. 

A határvédők napi szinten találkoznak létrán átmászó, különböző tárgyakat dobáló – egyre gátlástalanabb – migránsokkal, akik jellemzően rendőrségi, honvédségi járműveket, kamerákat rongálnak meg kövekkel, karókkal, fa- vagy tégladarabokkal. Feltűntek a déli határon a felfegyverkezett migránsbandák is, melyek új kihívások elé állítják a magyar határ védőit. 

Az év eddig eltelt időszakában több mint háromszáz támadás érte a határvédő rendőröket és katonákat, háromtucatnyian meg is sérültek a támadások következtében.

Migránsháború

A helyzet súlyosságát mi sem jellemzi jobban, mint hogy a szerb–magyar határ túloldalán élő magyarok, szerbek és más nemzetiségűek naponta átélik a félelmet, időnként a halálfélelmet, amit a folyamatosan érkező hívatlan, illegális migránsok, valamint az embercsempészbandák maffiózói egyre durvuló viselkedése okoz. A határ vajdasági oldalán este már nem mennek ki az utcákra az állampolgárok, mert rossz arcú, fiatal, katonakorú emberek vonulnak hosszú sorokban, és elfoglalják a határközeli elhagyott tanyákat, valamint beveszik magukat az erdőkbe, ahol kivárják az alkalmat, hogy elinduljanak áttörni a műszaki határzáron. A bűnözőktől és a migránsoktól a lakosság az asszonyait és lányait is félti, őket még nappal sem engedik szívesen egyedül az utcára. 

A helyi rendőrség időnként lecsap, összeszedi a migránsokat, és az ország belsejébe, táborokba szállítja őket,  ám korrupt taxisok hamarosan visszaszállítják őket jó pénzért a magyar határ közelébe. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke azt mondja: az illegális migráció növekedéséért azok a nyugati politikusok és civil szervezetek a felelősek, akik-amelyek emberbarátság ürügyén bátorították és bátorítják a migránsokat. A VMSZ elnöke Alekszandar Vucsics szerb elnökkel folytatott minapi megbeszélésén kijelentette: az állam nem hagyhatja magára az embereket, és az állampolgárok oldalára kell állnia a migránsokkal szemben.

A jelek szerint Vucsics elnök, egyetértve Pásztor Istvánnal, utasította a szerb rendőrséget, hogy fegyverezze le a migránsokat és az embercsempészeket, az előbbieket szállítsák továbbra is az ország belsejébe, a fogadótáborokba, utóbbiakat pedig fogják el és állítsák bíróság elé.

Az embercsempészek felosztották egymás között a határ menti területet, és egyre gyakrabban egymás ellen fordulnak. A legnagyobb összecsapás négy héttel ezelőtt történt, amikor migránsok és embercsempészek két csoportja lőfegyverekkel támadt egymásra a makkhetesi erdőben. A leszámolásnak több súlyos sérültje és egy halálos áldozata is volt.

A szerb csendőrség és részt vett a migránsháború megfékezésében a szabadkai Makkhetes erdejében (Fotó: Szabad Magyar Szó)

A Hír.Ma hírportál szerint 

Szerbiában a hivatalos adatok körülbelül hatezer illegális bevándorlóról adnak számot. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, főként Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.

Emlékezetes, hogy Alekszandar Vulin illetékes miniszter utasítására július 4-én állt fel a szerb belügyminisztérium keretein belül egy operatív csoport, amelynek a feladata a migránsok által elkövetett bűncselekmények megelőzése. A csoport munkájában a bűnügyi rendőrség, a rohamrendőrség, a terrorelhárítási egység, a határvédelem, a rendőrség belső ellenőrzési osztálya, a biztonsági és hírszerző ügynökség, valamint az érintett települések helyi parancsnokságainak illetékesei vesznek részt.
A belügyi közlemény szerint az operatív csoport már az első akciója során számos bűncselekményre, valamint szabálysértésre derített fényt. 

Szabadkán, Zomborban, Nagykikindán és Belgrádban összesen 85 migránst fogtak el, közülük hatot azonnal letartóztattak, kettő ellen eljárás indult, mert a gyanú szerint bűncselekményt követtek el, negyven ellen szabálysértési eljárás indult, további negyvenet pedig a Belgrádhoz közeli Padinska Skela befogadóközpontjába szállítottak. 

A rendőrség három gépfegyvert, egy puskát, négy pisztolyt, tizenkét különböző kést, valamint macsétákat, bárdokat, bokszereket, illetve 182 darab, különböző kaliberű töltényt foglalt le. Ezen felül a rendőrök kisebb mennyiségű marihuánát, pszichoaktív szereket tartalmazó tablettákat, tizenkét mobiltelefont, három hamis személyi igazolványt és három hamis útlevelet is lefoglaltak.

Borítókép: Naponta százával fogják el a hazánkba betörő illegális migránsokat (Fotó: police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.