időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo
Egyelőre fenyegetőznek a pisztolyokkal, ám üveggolyókkal lövik a határvédőket

Már fegyverek is vannak az illegális migránsoknál

Szemán László János
2022.02.17. 17:37 2022.02.17. 18:02
Már fegyverek is vannak az illegális migránsoknál

Újabb szintet lépet az illegális migráció. A Szerbia felől hazánkba betörni akarók egyikénél-másikánál már fegyverek is láthatók. Eddig nem használták azokat, ám üveggolyókkal lövik a határt védő rendőröket és katonákat.

A rendőrség legfrissebb közleménye szerint már nem csak kövekkel, botokkal vagy gázspray-vel támadják a rendőröket és katonákat a déli határon. Az elmúlt napokban a Csongrád-Csanád megyei határszakaszon üveggolyókat dobtak vagy lőttek a határ védői felé és két esetben fegyvert vagy annak utánzatát is láttak illegális migránsoknál.

Két konkrét fegyveres támadás is történt. Határsértésre készülő férfiak nagyobb csoportja támadt rá február 15-én este a Készenléti Rendőrség ideiglenes biztonsági határzárnál szolgálatot ellátó járőreire. A migránsok nagyobb fadarabokat dobáltak a rendőrök irányába, majd egy-két centiméteres üveggolyókat dobtak vagy lőttek rájuk. A járőröknek a támadás ellenére sikerült megakadályozniuk az illegális határátlépést. 

Ezt követően két esetben is fegyvernek látszó tárgy tűnt fel egy-egy migráns kezében.

Másnap, február 16-án éjszaka egy férfi „csőre töltést” imitált a járőrök irányába, később – folyamatos fenyegetőzés mellett – jól láthatóan egy pisztolyra hasonlító tárgyat tett zsebre. Majd kövekkel és fahusángokkal dobálták a szolgálatellátókat, akik ezt a bejövetelt is megakadályozták.

Néhány órával később a Magyar Honvédség járőrei 

láttak két férfit, akik egy távcsővel felszerelt feltehetően légpuskával jelentek meg az ideiglenes biztonsági határzárnál.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 

csak idén – másfél hónap alatt – 28 alkalommal támadtak meg rendőröket és katonákat az illegális migránsok, ezzel több tucat gépjárművet rongáltak meg. Minden második napra jut egy erőszakos támadás az érintett határszakaszon.

A migránsok és az embercsempészek múlt év nyarától egyre agresszívabban próbálkoznak a szerb–magyar határon bejutni hazánkba, ezzel a schengeni határt átlépve igyekeznek Ausztriába, illetve Németországba. A magyar hatóságok azonban hatékonyan végzik a mélységi felderítést és akiknek sikerül is átjutniuk a zöld határon, a műszaki határzáron átmászva, azoknak döntő többségét is elfogják az ország belsejében. Az illegális határátlépők és az őket segítő bűnözők azonban mindenre elszántak, erőszakhoz folyamodnak.

A határt védő rendőrök és katonák augusztus végétől csak golyóálló mellényben, kevlársisakban járőrözhetnek, pajzsokat is rendszeresítettek a kövek kivédésére. 

Aggasztó hírek először tavaly októberben érkeztek Szerbiából, amik szerint egyes embercsempész szervezők felfegyverkeztek szúró, vágó eszközökkel, gyakran bozótvágó késekkel, ám egy-két esetben sorozatlövő fegyvert is igyekeztek beszerezni. A napjainkban tapasztaltak azt erősítik, hogy kézi fegyverekhez juthattak, az üveggolyókat pedig speciális csúzlikkal lövik a határvédőkre.

Borítókép: A műszaki határzár kamerájának felvételén jól látható, hogy fegyverrel lő a migráns 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.