Akár 40 Celsius-fok is várható a mai napon

Erős lesz az UV-sugárzás, valamint a hőguta, a kiszáradás és a leégés veszélye.

Forrás: Met.hu/Köpönyeg2022. 07. 22. 6:57
null
Salgótarján, 2022. június 29. Egy kislány a párakapu alatt hûsíti magát a hõségben Salgótarjánban 2022. június 29-én. Több melegrekord is megdõlt a hõségben; 39 Celsius-fok feletti értékeket is mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlnyomóan napos idő várható, de az északi megyékben időszakosan több gomolyfelhő képződhet. Az ország túlnyomó részén nem várható csapadék, de az Északi-középhegységben és a Dunántúl északnyugati részén zápor, zivatar kialakulása nem kizárt. Az északi, északnyugati szél többnyire mérsékelt lesz – írja a Met.hu. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 40 fok között várható.

Forrás: Met.hu

Derült vagy gyengén felhős idő várható csapadék nélkül. Gyenge lesz a légmozgás. Hajnalra többnyire 15 és 21 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre hajlamos helyeken ennél hűvösebb, míg a belvárosokban, vízpartokon és a magasabban fekvő helyeken melegebb idő várható.

Orvosmeteorológia

Folytatódik a kánikula – írja a Köpönyeg. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív- és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV-sugárzás, valamint a hőguta, a kiszáradás és a leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.

Borítókép: Egy kislány a párakapu alatt hűsíti magát a hőségben Salgótarjánban (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.