Az ellenzék teszi azt, amivel Gyurcsány vádolta a Fideszt

Gyurcsány Ferenc újra igazolja a mondást, miszerint a bolsevik azzal vádolja ellenfelét, amit maga akar elkövetni. A DK elnöke, aki most szó nélkül hagyja az önkényes hídfoglalásokat, a forgalom megbénítását, tavaly nyáron azzal riogatott, hogyha a Fidesz elveszíti a választást, nem fogja békés úton átadni a hatalmat. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója kijelentette: akik most a hídon vannak, azok nem a kata megváltoztatása, hanem a kormány ellen tüntetnek.

Bákonyi Ádám
2022. 07. 16. 6:50
tüntetés KATA Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal napok óta, már-már passzióból foglal el hidakat, bénítja meg a fővárosi közlekedést és az emberek mindennapi életét a kata módosításának ürügyén. A Kétfarkú Kutya párt a minap azzal a szöveggel szólította utcára a híveit, hogy „Hozd magaddal a munkaeszközöd! Grillezés és bridge office 17 óra 30-tól az Erzsébet híd pesti hídfőjénél […] dolgozzunk együtt, gyertek helyszín biztosításával kapcsolatos szabálysértést közösen elkövetni!” Történik mindez a baloldal vezérének, Gyurcsány Ferencnek az áldásával, aki újra igazolja a mondás igazságát, miszerint a bolsevik azzal vádolja ellenfelét, amit maga akar elkövetni.

Nézze, 2002-ben is volt hídfoglalás, 2006 után egy dolgot biztosan elveszített a mi oldalunk, a naivitását és a jóhiszeműségét a Fidesszel szemben − mondta még tavaly nyáron, a baloldal győzelemében reménykedve a DK elnöke a Szeged.hu-nak, fenyegetőleg hozzátéve:

 – Készülnek azok a forgatókönyvek, amelyekkel ebben a helyzetben a stabilitást megőrizhetjük.

 Gyurcsány úgy folytatta: 

– Fel kell tenni a kérdést: igaz-e, hogy köztörvényes bűnözők is vannak a jelenlegi kormánypárt politikusai között? Ez pedig igaz. Ha egy politikai oldal önmagát a hazával azonosítja, akkor ezzel megágyaz annak, hogy vereség esetén legitimálja az új hatalommal szembeni fellépést. Ez valójában már megtörtént. Ez a legnagyobb veszély. Nehezen megválaszolható kérdés, mi történne ebben a helyzetben. Az ország érdeke, hogy békés úton történjen meg a hatalomátadás. Egyben ez a demokratikus alkotmányosság egyik sarkköve. A Fidesz táborának egy része eddig kétszer mutatta meg, hogy a vázolt esetben nagyon nehezen nyeli le a békát.

− Szakembereink készítik annak a politikai, közbiztonsági és jogi forgatókönyvét, ha nem lenne békés a hatalomváltás − fenyegetőzött tovább Gyurcsány, aki 2006-ban már bizonyította, hogy mit jelent egy ilyen forgatókönyv.

A bukott miniszterelnök utcai tüntetéshez való hozzáállása tehát úgy foglalható össze: ha azt a baloldal teszi, akkor rendben van, ha a jobboldal, akkor helytelen. Alig egy évvel a 2006-os rendőrterror után, 2007 februárjában Gyurcsány atyáskodva azt fejtegette, hogy a szélsőséges radikalizmusnak csökken a támogatottsága Magyarországon, így „ennek a folyamatnak az lesz a vége, hogy mindenki visszatér a Parlamentbe, hogy ott végezze a munkáját”.

Egy hónapra rá a Művészetek Palotájában a tőle megszokott hamis pátosszal pedig úgy fogalmazott: „Hiszel a teremtésben […] vagy talán magában a Teremtőben, hiszed, hogy Jézus értünk szenvedett, vagy Mózes gyerekének vallod magad, esetleg azt vallod, hogy nincs csodálatosabb, mint maga az ember. […] Elindulsz tüntetni vagy tartod a törvényt, összetartozunk.” Gyurcsány ekkor azt hangoztatta, hogy 1848-ban a legfontosabb dolgok nem az utcán, hanem a pozsonyi Országgyűlésben történtek.

Mindeközben a Fidesz kommunikációs igazgatója a Hír TV-ben kijelentette: 

Akik a hídon vannak, azok nem a kata megváltoztatása ellen vagy az eredeti koncepciójához való visszatérése ellen tüntetnek. […] Ők alapvetően tiltakozni akarnak a kormány ellen, és most volt egy lehetőség, amire ráugrottak. Ez háborús időben szerintem nem felelős magatartás. […] Lehet látni, hogy az összes bukott ellenzéki miniszterelnök-jelölt és képviselő most kihasználta ezt a helyzetet − mondta Hollik István.

Borítókép: A kata módosítása ellen tüntetnek az Erzsébet hídon (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.