Bakondi György: A migrációs helyzet nem fog mérséklődni

Az Európai Unió világos üzenetei vethetnének véget a migrációnak.

2022. 07. 20. 10:02
BAKONDI György
Sajtótájékoztató a fokozódó migrációs nyomásról Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta átlagosan ötszáz határsértőt fognak el, de időnként még ennél is többen próbálkoznak átjutni a határon – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György a műsorban jelentősnek és bonyolultnak nevezte a migrációs helyzetet, olyannak, amely láthatóan nem fog mérséklődni, sem pedig javulni. 

A javulást az okozhatja, hogy ha az Európai Unió újraértékeli a migrációs politikáját, és az embercsempészést nem bocsánatos bűnként kezeli. Hozzátette, hogy bár az unióban is tapasztalható valamifajta szemléletváltozás, döntéshozói szinten továbbra is a kvóták szerinti elosztást erőltetik.

– Az biztos, hogy véget vethetne a migrációnak az, ha világos üzeneteket küldene az Európai Unió az útnak indulást tervezőknek vagy akár az embercsempészeknek, hogy nincs mód illegális határátlépésre, nincs mód a jogszabályok semmibevételére – mondta.
Bakondi György súlyos bűncselekménynek nevezte az embercsempészetet és azt is, ha az illegális bevándorlók fizikai erőszakot alkalmaznak, miközben átlépik a határt.

Felhívta a figyelmet, hogy az idén már 120 ezer embert és kilencszáz embercsempészt fogtak el a határon; ez körülbelül háromszoros növekedést jelent az illegális határátlépők számában az előző év azonos időszakával összehasonlítva, míg az embercsempészek száma megduplázódott.– Tehát ki lehet mondani, hogy a déli határon nagyon komoly nyomásnak van kitéve a határőrizeti rendszer – hangsúlyozta, hozzátéve: ezért is döntött úgy a kormány, hogy fejleszti a rendszert, például a határvadászok bevonásával.

A főtanácsadó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kifejtette, hogy Hercegszántó térségében folytatják a határkerítés kiépítését, a már létező szakaszokat pedig magasítják, hogy így akadályozzák meg a létrás támadásokat.

Borítókép: Sajtótájékoztató a fokozódó migrációs nyomásról (Fotó: Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.