időjárás 11°C Emőke 2023. március 23.
logo
Nemény András közgyűlési vitában támadta Dankó István országgyűlési képviselő személyét

Elmarasztalták Szombathely szocialista polgármesterét

2022.07.19. 12:12 2022.07.19. 12:21
Elmarasztalták Szombathely szocialista polgármesterét

Megsértette közgyűlési kijelentésével Szombathely polgármestere, Neményi András az egykori közigazgatási államtitkár, Dankó István jóhírnévhez való személyiségi jogát. Lapunk értesülései szerint a szocialista politikus a sértettnek százezer forintot fizethet és a perköltség is őt terheli. Az ítélet nem jogerős.

Elmarasztaló kijelentések miatt kötelezhetik Nemény Andrást százezer forint megfizetésére Dankó István, az Országgyűlés alelnökének titkárságvezetője részére. A polgármestert elmarasztaló, nem jogerős ítélet szerint Nemény András a Dankó Istvánnak járó százezer forint és kamatai mellett a perköltséget és az illetéket is fizetheti.

Lapunk úgy értesült, hogy az egykori közigazgatási államtitkár, Dankó István március derekán fordult nyílt levélben Nemény Andráshoz, miután a városvezető a február végi közgyűlési vitában személyét támadta. Szombathely polgármestere a régi városi strand területén tervezett árnyas parkoló ügyében Hende Csabával, a térség országgyűlési képviselőjével történt egyeztetésről számolt be, amikor úgy fogalmazott: 

– (Hende Csaba) hozott egy volt közigazgatási államtitkárt, aki elég kétes hírű volt úgy az anyagok átnézése után, mert láthatóan a hírek szerint saját magának, cégének sikerült egy komoly közbeszerzést intéznie, amikor a Honvédelmi Minisztériumnál volt – hangzott az ominózus kijelentés a szocialista polgármestertől. 

Lapunk úgy értesült, hogy az elhangzottak miatt Dankó István március derekán három napon belüli bocsánatkérésre szólította fel Nemény Andrást, ám annak a polgármester nem tett eleget, ezért az egykori közigazgatási államtitkár személyiségi jogi pert indított a szocialista politikus ellen, amit Dankó István első fokon, nem jogerősen megnyert. 

A Szombathelyi Törvényszék július 14-ei ítéletében kimondta: „[…] az alperes [Nemény András] azzal, hogy a Szombathely MJV 2022. február 24-ei közgyűlésén azt a valótlant tényt híresztelte, hogy a felperes saját magának, cégének egy komoly közbeszerzést intézett, amikor a Honvédelmi Minisztériumnál volt, megsértette a felperes jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát.”

– Elégedett vagyok az ítélettel – reagált a törvényszéki ítéletre Dankó István, aki hozzátette: a polgármester kijelentése azért sem fedi a valóságot, mert most sincs, és soha nem is volt a tulajdonában semmilyen cég. Szerint politikai okok vezették a polgármestert, amikor a vele kapcsolatosan a negatív kijelentését tette, hiszen Czeglédy Csaba (akkor országgyűlésiképviselő-jelölt) és a polgármester által aláírt szándéknyilatkozatról fejtette ki jogi álláspontját, amely szerinte törvénysértő volt.  

Dankó István úgy fogalmazott, hogy Nemény András a közgyűlési kijelentését arra akarta felhasználni, hogy a jogi álláspontját megkérdőjelezze és hiteltelenítse őt, ezzel pedig a város országgyűlési képviselőjének álláspontját komolytalanná tegye.

A városvezetőt ezúttal is a Jobbikhoz köthető Kummer Ügyvédi Iroda képviselte a perben – tudta meg lapunk. A szocialista politikus az ítélet kézhez vételétől számított tizenöt napon belül a Győri Ítélőtáblánál fellebbezhet. 

Borítókép: Nemény András a Pedagógusok Szakszervezetének pedagógusnapi ünnepségén (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.