Jön a harmadfokú hőségriasztás: mindenkit fokozott óvatosságra intenek

A nagy melegben fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre.

2022. 07. 19. 13:24
null
Budapest, 2016. június 24. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) locsolókocsija hűti a síneket a Teréz körúton, Budapesten 2016. június 24-én. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező napokban rendkívüli meleg várható, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat másodfokú hőségriasztást rendelt el június 26-án éjfélig. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos figyelembe véve az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéseit és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását – írja közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A NNK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen – figyelmeztetnek, hozzátéve, hogy

a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

Mint írják, ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklis túra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, valamint azokat is, akik a szabadságukat vízparton töltik: ők a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – tanácsolják a közleményben. 

Fotó: Szigetváry Zsolt

Figyelmeztetnek arra is, hogysose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

Az NNK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiemeli a felhívásban, hogy a nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki: arra kérnek mindenkit, hogy ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, szerezzenek be szén-monoxid-érzékelőt. 

 

Borítókép: a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) locsolókocsija hűti a síneket a Teréz körúton (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.