Káoszba fulladt a katatüntetés

Néhány száz, sok esetben bódult garázda akadályozta a forgalmat.

Munkatársunktól
2022. 07. 14. 15:43
tüntetés KATA Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnapi, mindössze néhány száz ember forgalomakadályozó akciójává alakult katademonstráción sok tüntető alkoholos befolyásoltság alatt állt, kábítószer-gyanús anyagok birtoklása és használata miatt pedig számos esetben állítottak elő személyeket 

– értesült a Magyar Nemzet rendőrségi forrásokból. Kábítószer-gyanús anyagot találtak a hatóságok Kovács Gergelynél, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökénél is, akit az éjszakai tüntetésről bilincsben szállítottak el a hatóságok. A politikus a rendőröknek azt mondta, fogyasztott is az anyagból, ezért büntetőeljárás indult ellene. A pártelnököt az előállítását követően gyanúsítottként hallgatták ki a területileg illetékes rendőrkapitányságon, majd házkutatást tartottak lakásán, ahol további kábítószer-gyanús anyagot találtak. A demonstráción megbilincselték a párt másik politikusát, Ferencváros alpolgármesterét, Döme Zsuzsannát is. A párt csütörtök reggel kilenc óra után, Facebook-oldalán számolt be arról, hogy mindketten szabadlábra kerültek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon sorolta fel, hogy milyen intézkedéseket hajtottak végre. 

A rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, ez azonban nem eredményezheti mások jogainak olyan mértékű csorbítását, mint amit a főváros legforgalmasabb közlekedési útvonalainak órákra történő teljes megbénítása jelent

– írták a közleményükben.

Fotó: Teknős Miklós

A rendőrök szabálysértési feljelentést tettek három ember ellen, aki kerékpárral, illetve gyalogosan akadályozta a forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében. Az Erzsébet híd budai lehajtójánál egy férfi lánccal ütött fejbe egy rendőrt, a feltételezett elkövetőt elfogták, ellene hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeztek büntetőeljárást. Szintén a hídnál egy másik férfit garázdaság gyanúja miatt állítottak elő. Egy férfit az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétségének gyanúja miatt fogtak el. Az Erzsébet hídon egy férfi és egy nő a rendőrök többszöri felszólítása ellenére újra visszament az úttestre. Mindkettőjüket előállították, a férfinál kábítószer-gyanús anyagot is találtak, emiatt ellene büntető-, a nő ellen szabálysértési eljárás indult. A Margit hídon két embert garázdaság miatt állítottak elő a rendőrök, három esetben kényszerítőeszközt alkalmaztak, miután többszöri felszólítás után sem voltak hajlandók az úttestről felmenni a járdára. A Pesti Srácok továbbá beszámolt egy férfiról, aki pucér alfelét mutogatta az újságíróknak, de kérdésre válaszolva elmondta, ő is hatósági áras benzint vásárol, azonban  tudja, hogy „ez a rendszer nem fenntartható”.

Sajtóhírek kiemelik, hogy tegnap éjfélre patthelyzet alakult ki a karmelita kolostornál, ahol rendőrsorfal állta el a kata módosítása ellen tüntetők útját. Úgy tudni, egy kisebb csoport a Margit hídon folytatta a demonstrációt, megbénítva a forgalmat. Majd a hídon fél 2-kor a pesti hídfőnél megállt a tömeg és a rendőrség is. A tüntetőknél lévő hangosbeszélőn keresztül egy női hang mindenkinek jó éjszakát kívánt. Ezután már nagyjából hetven ember maradt, akik elénekelték a Himnuszt.

 

Borítókép: Katatüntetés (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.