Magyarország szuverenitásának a kérdése, hogy milyen adókat vezet be

Répássy Róbert: A brüsszeli elit továbbra is minden erejével azon van, hogy rákényszerítse a tagállamokat a globális minimumadó bevezetésére.

Bákonyi Ádám
2022. 07. 12. 10:44
RÉPÁSSY Róbert
Budapest, 2022. július 4. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális minimumadó mellett érvelt napirend előtti felszólalásában Mellár Tamás. A Párbeszéd emlékeztetett: a gazdasági bizottság elnöke javaslatot tett a Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szóló politikai nyilatkozat elfogadására, amely azt tartalmazza, hogy az Országgyűlés marasztalja el az Európai Parlamentet, amiért nehezményezte a magyar vétót a globális minimumadóval kapcsolatban. A gazdasági bizottságnak benyújtott előterjesztés szerint Magyarország nemzeti érdekeivel ellentétes a globális minimumadó, de nehezen lehet érteni azt, hogy miért lenne ellentétes az ország érdekeivel, ha az itteni multinacionális vállalatok többet fizetnének – vélekedett. – Talán nem lenne-e jó a magyaroknak, hogy kevesebb profitot vinnének ki a multik, nem lenne-e jó a költségvetésnek, ha több bevétele lesz? – kérdezte Mellár Tamás. 

– Az önök globális minimáladóval kapcsolatos álláspontja egyet jelent, adóemelést. Önök megint egy adóemelést támogatnak, folyamatosan mindig is adóemeléseket támogattak – reagált válaszában Répássy Róbert. 

Az igazságügyi tárca államtitkára hangsúlyozta: a globális minimumadó elfogadása jelentős többletterhet róna a magyar vállalkozásokra, arra kényszerítené Magyarországot, hogy adja fel a saját gazdasági érdekeinek a képviseletét, ugyanakkor egész Európát is versenyhátrányba sodorná. 

Közölte: az Európai Parlament az állásfoglalásában egy, az adóval össze nem függő kérdést – a helyreállítási pénzeket – is megemlít, vagyis politikai nyomásgyakorlással él, ezt pedig vissza kell utasítania az Országgyűlésnek. 

– A brüsszeli elit továbbra is minden erejével azon van, hogy rákényszerítse a tagállamokat a globális minimumadó bevezetésére. Ennek elfogadása duplájára emelné a magyar vállalkozások adóterheit. Ez békeidőben is elfogadhatatlan, de háború idején pedig egyenesen felháborító – fogalmazott.

Répássy Róbert ezért arra kérte a baloldal összes képviselőjét, hogy ebben a helyzetben segítsék Magyarországot, és ne a globális minimumadó, azaz egy új adó mellett kampányoljanak. – Fogadják el, hogy a magyar Országgyűlés és Magyarország szuverenitásának a kérdése, hogy milyen adókat vezet be – zárta szavait az államtitkár. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.