Egyre több az új koronavírus-fertőzött Magyarországon

Az omikron új alváltozatainak terjedése miatt egy hét alatt duplájára nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon. A járványhelyzet súlyosbodása miatt országszerte egyre többen igénylik a védőoltásokat. A kórházi oltópontokon továbbra is minden pénteken 14 és 19 óra között időpontfoglalás nélkül kérhetők a vakcinák.

2022. 07. 14. 15:45
null
Koronavírus - Oltási akció - Salgótarján Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon is hétről hétre, egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma, a nagyvárosokban pedig a koronavírus örökítőanyagának mennyisége is növekszik a szennyvízben

– hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos tegnap a közmédiában. Müller Cecília tájékoztatása szerint bár idehaza még zömmel az omikron variáns BA2-es típusa fertőz, de négy-öt százalékban már megjelent a jóval fertőzőbb BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában uralkodóvá váltak. A szakember különösen fontosnak nevezte, hogy aki köhögést, torokkaparást, tüsszögést, fejfájást tapasztal, forduljon háziorvosához és ne menjen közösségbe, mert a korábbi variánsokhoz képest könnyebben átadhatja másoknak a fertőzést. 

Az omikron alváltozatai továbbá azért is veszélyesek, mert kikerülik a korábbi fertőzés vagy a védőoltások által kiváltott védettséget. Az immunizáltak viszont könnyebben vészelik át a megbetegedést, és nem kerülnek kórházba. Éppen ezért a harmadik oltás a 60 feletti korosztálynak, a krónikus betegeknek pedig a negyedik oltás felvétele ajánlott

 – hangsúlyozta a szakember. 

A korábbi adatokhoz képest az elmúlt héten duplájára nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon. A Koronavírus.gov.hu tájékoztatása szerint az elmúlt héten összesen 8036 új fertőzöttet igazoltak, 628 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 35 beteg vesztette életét. A beoltottak száma 6 412 386 fő, közülük 6 199 431-en a második, 3 885 874-en a harmadik, 307 965 fő pedig már a negyedik oltását is felvette. A járványhelyzet súlyosbodása miatt egyébként több megyében és a fővárosban is elfogytak az előre foglalható oltási időpontok. 

A Hvg.hu beszámolója szerint Budapest, Fejér, Pest, Somogy, Vas és Veszprém megyében a júliusi hónapra már nem lehet online időpontot foglalni. 

A kórházi oltópontokon ugyanakkor minden pénteken 14 és 19 óra között időpontfoglalás nélkül is igényelni lehet a védőoltások valamelyikét. Emellett a háziorvosoktól és a házi gyermekorvosoktól is kérni lehet a védőoltásokat.

A Szent Margit Kórház honlapján elérhető tájékoztató szerint június 27-től kezdve tizenkilenc megyei kórházban, Budapesten pedig a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben, a Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelőben, a Semmelweis Egyetemen, valamint a Honvéd Kórházban lehet oltakozni. 

Borítókép: Oltási akció Salgótarjánban (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.