Navracsics Tibor szerint közel a megállapodás Brüsszellel

– Arra várunk, hogy Brüsszel visszaigazolja a megoldási javaslatainkat a kifogásolt kérdésekben. Bízom benne, hogy ez hamar megtörténik, és akkor érdemben előre tudunk lépni – nyilatkozta a Mandinernek adott interjújában Navracsics Tibor. Az uniós források felhasználásáért is felelős miniszter elmondta, három tárgyalássorozat folyik párhuzamosan Magyarország és az EU között, ezek pedig egymásra is hatással vannak.

Forrás: Mandiner2022. 07. 14. 8:25
NAVRACSICS Tibor
Navracsics Tibor bemutatta az új kormánybiztosokat Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem gondolja Navracsics Tibor, hogy végül Brüsszel állította volna meg Budapestet – erről beszélt a Mandinernek adott interjújában az uniós források felhasználásáért is felelős miniszter. 

Szerinte mostanra jutottunk el oda az egy éves tárgyalássorozatban, hogy 

technikai szinten nagyon közel vagyunk a megegyezéshez. 

– Arra várunk, hogy Brüsszel visszaigazolja a megoldási javaslatainkat a kifogásolt kérdésekben. Bízom benne, hogy ez hamar megtörténik, és akkor érdemben előre tudunk lépni – jellemezte a jelenlegi helyzetet Navracsics Tibor. 

A miniszter azt mondta, már a kezdetekkor úgy állt hozzá a tárgyalásokhoz, hogy nem jó, ha csak az egyik fél igaza győzedelmeskedik. 

– A kom­p­romisszum akkor működik, ha mind a két fél enged valamennyire, amiből aztán egy közös jó születik

– fogalmazott. 

Navracsics Tibor elmondta, a miniszterelnököt nem volt nehéz meggyőzni arról, hogy szükség van az egy héttel ezelőtt bejelentett engedményekre, amelyek keretei között négy brüsszeli ajánlást is elfogadott a kormány.

A miniszter szerint felmerült az is, hogy Magyarország akár az Európai Ügyészséghez is csatlakozhatna, nincs kizárva ennek a jövőbeni lehetősége sem. 

A politikus elmagyarázta, hogy jelenleg három tárgyalássorozat folyik hazánk és az unió között, ezek pedig hatással vannak egymásra is. 

– Van egyrészt 

a jogállamisági eljárás, amelyről áprilisban, közvetlenül az országgyűlési választás után az Európai Bizottság levelet küldött a kormánynak. 

A június 27-ei határidőre megküldtük a több tucat oldalas válaszunkat az észrevételekre, a hivatalos értékelés még folyik. Mivel nagy anyagról és meglehetősen bonyolult technikai kérdésekről van szó, könnyen előfordulhat, hogy az Európai Bizottságnak lesznek utólagos kérdései. 

Egy másik tárgyalás a többéves pénzügyi kerettervről szóló partnerségi együttműködéshez kapcsolódik, amely lehetővé teszi az operatív programok finanszírozását, itt már nagyon közel vannak az álláspontok. 

Remélhetőleg ősszel alá tudjuk írni a megállapodást, és akár még az év vége előtt megérkezhetnek az első részletek az operatív programok finanszírozására. 

A harmadik tárgyalás pedig az újjáépítési alapot érinti, és némileg más tárgyalópartnerekkel folyik, itt is haladunk előre. Abban bízom, hogy a jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatban adott válaszlevelünk és az újjáépítési alapról szóló tárgyalásaink pozitívan hatnak majd egymásra, vagyis látják, hogy valóban meg akarunk állapodni – merthogy valóban meg is akarunk állapodni – részletezte Navracsics Tibor. A miniszter a helyreállítási alapról szóló megállapodás aláírását is az idei őszre jósolta. 

A gyermekvédelmi törvény szerepéről Navracsics ismét elmondta, hogy neki nem hozták szóba, azonban a kötelezettségszegési eljárásnak nyilvánvalóan van köze van informálisan a megegyezés késéséhez – jelezte. 

– Abban, hogy lelassultak a tárgyalások, szerepet játszik az is, hogy az Európai Parlament – különösen a balszárnya – elképesztő mértékben fokozta a nyomást azért, hogy nemhogy megállapodás ne szülessen, de még tárgyalások se folyjanak érdemben a magyar kormánnyal

– jelentette ki az interjúban az uniós forrásokért is felelős miniszter.

A teljes interjút ITT lehet elolvasni.

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.