Szijjártó: Magyarország nem tárgyal a gázembargóról

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az Ukrajnában zajló háború rendkívül komoly biztonsági fenyegetést jelent Európának.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 11. 15:42
SZIJJÁRTÓ Péter; SIMICSKÓ István
Budapest, 2022. március 10. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagál Simicskó István, a KDNP frakcióvezetőjének napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország kormánya még csak tárgyalni sem hajlandó a gázembargó kérdéséről – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országházban. A tárcavezető Simicskó István (KDNP) napirend előtti felszólalására válaszolva közölte: az Európai Unió és az egész európai kontinens olyan kihívásokkal néz szembe egy időben, amelyek közül egy is bőven sok lenne.

– Az Ukrajnában zajló háború rendkívül komoly biztonsági fenyegetést jelent Európa számára, és emellett itt van az energiabiztonságunkat és a gazdasági biztonságunkat érintő kihívás

– magyarázta Szijjártó. Hozzátette: ezeket a kihívásokat az Európai Uniónak egyelőre nem sikerült kezelnie.

A miniszter úgy látja, az eddigi válaszok nem segítették a háborús konfliktusnak a megoldás irányába terelését, ráadásul Európa versenyképessége jelentős mértékben romlott az elmúlt időszakban. Szijjártó emlékeztetett, hogy a múlt év végén merült fel először az a kérdés, hogy lesz-e elég energiahordozó, és ez volt az első olyan alkalom, amikor nem az ár volt már elsősorban a kérdés, hanem a mennyiség. 

– Most sajnos szintén hasonlóan nehéz helyzetben vagyunk, mert az Európába Oroszországból irányuló gázszállítások rendkívüli mértékben csökkentek, ráadásul a földgáz ára olyan mértékben nő, hogy az az európai gazdaságokat térdre tudja kényszeríteni 

– fogalmazott. Szijjártó Péter jelezte, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállításokban a szállítás súlypontja áttevődik a déli útvonalra. 

– Magyarországra naponta mintegy harmincmillió köbméter földgáz érkezik, ennek több mint a fele a déli szállítási útvonalon, tehát Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül – emelte ki a külügyminiszter. Továbbá jelezte: döntöttek arról, hogy a hosszú távú szerződéseken felül is vesznek földgázt, annyit, amennyit fizikailag a fűtési szezon kezdetéig be tudnak tárolni a magyarországi földgáztárolókba.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.