Az iskolai étkeztetést felügyelő önkormányzatok sokat tehetnek azért, hogy ne háruljon át a fogyasztókra az élelmiszerárak drágulása – figyelmeztetett a Karc FM Hangoló című műsorában a Hungast-csoport kommunikációs igazgatója. Enyedi Csaba hangsúlyozta: valamennyi drágulás biztosan lesz, hiszen a szektor alulfinanszírozott, ráadásul a háború kitörése óta 50-60 százalékkal nőttek az alapanyagok. Ehhez jön még hozzá az energiaárak emelkedése, ami nem teszi kérdésessé azt, hogy a szektor a háború miatt milyen komoly problémákkal szembesül – tette hozzá. A szakember túlzottnak tartja a harmincszázalékos drágulással kapcsolatos híreket, de szerinte
a fenntartó önkormányzatok közgyűlésein általában jóval alacsonyabb normákat határoznak meg a diákok étkeztetésével kapcsolatban, mint amennyire szükség lenne, így az összes körülményt figyelembe véve nem túlzás azt állítani, hogy a szektor erősen alulfinanszírozott.
Enyedi Csaba hozzátette: előnyt jelenthet a kialakult helyzetben, hogy a magyar alapanyagokból dolgozó szolgáltatók könnyebben őrizhetik meg a minőségi sztenderdjeiket a diákok étkeztetésében. A szakember arról is beszélt, hogy a gyorséttermek jelentős részében jelenleg a menzai ár sokszorosáért jóval silányabb minőséget kapnak a fiatalok, így az emelkedő menzai költségeket az egészségesebb étrend felé tett lépésként is fel lehet fogni.
Kitért arra is, hogy a Hungast-csoport éppen ennek a szemléletváltásnak a részeként hirdette meg a Nyitott kapuk a menzán című programot, amelynek keretében a szülők maguk is megkóstolhatják azokat az ételeket, amelyeket a gyermekeik az iskolai étkezés rendszerében fogyasztanak.
Az eredeti cikk ITT érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)