A kormány megkönnyíti a fakitermelést

A kormányrendelet szerint a háborúnak Magyarországon is vannak következményei, amiket el kell hárítani.

Magyar Nemzet
2022. 08. 05. 11:36
Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról” címmel jelent meg egy új, Orbán Viktor miniszterelnök által szignózott kormányrendelet a legfrissebb Magyar Közlönyben. A dokumentum azt mondja ki, hogy a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan a korlátozásokat nem kell alkalmazni.

Ez a közlöny szerint azt jelenti:

  • Idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújításakor – a természet védelméről szóló törvényben foglaltaktól eltérően – nem szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás, fogalmaznak, „természetes úton is elvégezhető”.
  • Az őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt korlátozásoktól immár mentesen végezhető.
  • A törvény mellékletében felsorolt állami erdészeti társaságok által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat pedig hatósági engedély nélkül alakítható ki.

A rendeletben többször is szóba kerül, hogy egy velünk szomszédos országban, vagyis Ukrajnában fegyveres konfliktus áll fenn, és hogy a humanitárius katasztrófának Magyarországon is vannak következményei, amiket el kell hárítani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.