A szívinfarktus és a koraszülés is gyakoribb hidegfront idején

Az ingerlékenységen, fejfájáson és alvászavaron túl komoly egészségi problémákat is okozhatnak a frontok, ilyenkor növekszik a szívinfarktus, tüdőembólia, sőt még a koraszülés előfordulása is. Leginkább a kisgyermekeket, időseket és krónikus betegeket viseli meg, amikor a kánikulai napok után hirtelen több Celsius-fokot esik a hőmérséklet – olvasható a Semmelweis Médiasarok oldalán.

Forrás: Semmelweis.hu/Médiasarok2022. 08. 09. 8:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hidegfront hatására fokozódik szervezetünkben a görcskészség, így például gyakrabban jelentkezhet az arra érzékenyeknél asztmás roham, gyomor-, epe-, vesegörcs, hasi panaszok, mellkasi fájdalom, tüdőembólia,  és a koszorúerek összehúzódása miatt többször fordul elő szívinfarktus. A kismamák esetében a hőmérsékletesés hatással lehet a méhösszehúzódásra, ezért a koraszülések száma is megnövekszik a hőmérséklet drasztikus csökkenése után” – számolt be az oldalnak Torzsa Péter egyetemi tanár.

A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője hozzátette: a reumatológiai megbetegedésben szenvedők több mint háromnegyede ugyancsak szenved az időjárás-változásról, hiszen ekkor erősödő ízületi fájdalmakkal kell szembenézniük. Rajtuk kívül a magas vérnyomásban, immunbetegségekben szenvedőket és a hormonális problémákkal küzdőket is jobban megviselik a hőmérséklet-változással járó erősödő tünetek.

Torzsa Péter kitér arra is:

„A hideg- és melegfrontra is egyaránt igaz, hogy ekkor levertek, ingerlékenyek, feszültek vagyunk, jelentkezhet fejfájás, alvászavar, lassulnak a reflexeink, csökken a koncentrálóképességünk, emiatt a nő a balesetveszély nemcsak az utakon, hanem akár a munkahelyen is. Ilyenkor vezessünk óvatosabban, tartsunk útközben többször pihenőt”

A szakember azt tanácsolja, hogy próbáljunk különböző stresszoldó technikákat bevezetni, megfelelő tápanyagokkal és vitaminokkal ellátni a szervezetünket, valamit a megfelelő folyadékbevitel mellett aludjunk legalább hét órát. 

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.