Fokozódik a kánikula, életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás

A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország döntő részén 33 és 36 fok között várható.

Forrás: Met.hu/MTI/Köpönyeg2022. 08. 17. 8:10
null
Budapest, 2022. július 20. Járókelõk hûsölnek egy szökõkútnál a harmadfokú hõségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifõorvos által július 23-án éjfélig elrendelt harmadfokú hõségriasztás. Az elõrejelzés szerint többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hõmérséklet. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma csak kevés gomolyfelhő zavarhatja a napsütést, egy-egy zápor, zivatar legfeljebb az északkeleti határvidéken fordulhat elő. Az északnyugati, nyugati szelet napközben élénk lökések is kísérhetik – írja a Met.hu.

 A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország döntő részén 33 és 36 fok között várható. 

Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szerdán kis eséllyel az északkeleti határ közelében fordulhat elő zivatar. Az ország nagyobb részén 25, a Dél-Alföldön helyenként 27 fok körül valószínű a napi középhőmérséklet.

Forrás: Met.hu

Harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére szerdán nulla órától péntek éjfélig az országos tiszti főorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlására.

Az NNK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intették, mert rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. A a szabadságukat vízparton töltők a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Kiemelték a napsugárzás elleni védekezés fontosságát is, különösen a gyermekeknél. Magas faktorszámú naptej használatára biztattak, amellyel időről időre újra be kell kenni a gyermeket, főleg ha a vízben játszanak.

Napégés esetén a bőrfelület hűsítését és bőrnyugtató készítménnyel való kezelését tanácsolják, napszúrás tünetei esetén – fejfájás, hányinger, hányás, levertség – pedig bőséges folyadékbevitelt, fájdalomcsillapítást és a napsugárzástól védett helyen tartózkodást javasolják.

Hangsúlyozták: továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. Jelezték: idén már 14 ezer szabadtéri tűz volt. A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, inkább senki ne gyújtson tüzet a szabadban – kérték.

Orvosmeteorológia

Fronthatás nem terheli szervezetünket. A kánikula okozhat egészségügyi problémákat. A hőség leginkább az időseket, és a szív- és érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz – írja a Köpönyeg.

A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. 

A szív- és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés jelentkezhet.

 

Borítókép: Járókelők hűsölnek egy szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.