Ismét politikai karanténba zárnák Gyurcsány Ferencet

– Ébredj, ellenzék! – Gyurcsány Ferit karanténba! – ezzel a címmel hirdették meg a múlt héten azt a demonstrációt, amelynek a célja az lenne, hogy a volt miniszterelnökkel és pártjával, a Demokratikus Koalícióval ne fogjanak össze a jövőben a baloldali pártok. Az esemény Márki-Zay Péter egykori miniszterelnök-jelölt mozgalmához köthető, a Mindenki Magyarországa korábban ki is nyilatkoztatta, hogy a jövőben nem támogatják a DK-s jelölteket a soron következő időközi választásokon. Nem ez az első alkalom, hogy Gyurcsány eltávolításával próbálkoznak a baloldalon belül.

2022. 08. 23. 5:50
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc ellen fognak tüntetni vasárnap az V. kerületi Szabadság téren. A Márki-Zay Péter mozgalmához köthető szervezők azt szeretnék elérni, hogy a volt miniszterelnököt zárják politikai karanténba, a jövőben ne fogjanak vele össze az ellenzéki pártok.
Az esemény címe a múlt héten még így hangzott: 

Ébredj, ellenzék, Gyurcsány Ferit karanténba! Orbán Viktor csak így lesz leváltható.

 A demonstráción szereplők között akkor még egy ismert név is szerepelt, Puzsér Róbert publicista a jelek szerint vállalta volna a felszólalást, azonban hétfőre a neve eltűnt az esemény leírásából.
Emlékezetes, hogy a magyar–történelem szakos pedagógusból lett megmondóember egyszer már megpróbálkozott Gyurcsányék eltávolításával, 2019-ben főpolgármester-jelöltként is elindult, hogy alternatívát kínáljon a gyurcsányi baloldal jelöltje, Karácsony Gergely és a kormánypártok által támogatott Tarlós István főpolgármester ellenében.
Puzsér Róbert indulása mellett a gyurcsányi baloldal kilenc év után az első részsikereit érte el választásokon: Budapesten jó néhány kerületet el tudtak hódítani a Fidesztől, illetve a nagyvárosok egy részében is sikereket arattak.

 Az eredmények fényében kijelenthető, hogy Puzsér kísérlete akkor kudarcot vallott, nem meglepő, hogy a demonstráción lemondta a részvételét.

Gyurcsány Ferenc eltávolítása a baloldalról az elmúlt 12 évben többször is szóba került, legelőször egyből a 2014-es választások előtt. Erről egyébként az idei országgyűlési választások kampányában maga Karácsony Gergely is megemlékezett. – 2014-ben – többek között – én voltam az, aki követelte, hogy az akkori baloldali pártok ne hagyják ki a Demokratikus Koalíciót az ellenzéki összefogásból – emlékezett vissza egy kampányrendezvényen Budapest főpolgármestere.
Emlékezetes, 2013–14 környékén még egyértelműen az MSZP számított a legerősebb baloldali pártnak, melyből Gyurcsány Ferenc és követői 2011-ben léptek ki. Mesterházy Attila MSZP-elnök akkor azt nyilatkozta, hogy a volt miniszterelnök távozásával erősebb lett pártja, majd a választások előtt a baloldali összefogásról is Bajnai Gordonnal kezdett el tárgyalni, Gyurcsányék kihagyásával.

– Amikor Bajnai és Mesterházy tárgyalni kezdett a baloldali együttműködésről, Gyurcsány rögtön lecsapott a témára […], annak ellenére is, hogy őt ekkor még senki nem hívta. Az Együtt és az MSZP értelemsze­rűen nem örült Gyurcsány legyeskedésének […], de Gyurcsány elszántsága eredményre vezetett: betette a lábát a félig nyitott ajtón – festette le a helyzetet 2014-ben az Origó.
Az eredmény ismert, mások mellett 

Karácsony Gergely közreműködésének köszönhetően Gyurcsány a következő négy évre is a parlamentbe került, habár a baloldali összefogás listájának a győzelemre akkor sem volt esélye a Fidesz–KDNP ellen.

2017-ben immáron Botka László jelentkezett be az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, aki egyből jelezte, hogy Gyurcsány Ferenccel is le kellene számolnia a baloldalnak, hogy aztán nyerhessen a jobboldal ellen. Botkát a sajátjai hamar megbuktatták, a helyére Karácsony Gergely ugrott be, aki mindössze 12 százalékos eredménnyel juttatta a parlamentbe az MSZP–Párbeszéd listáját.
A 2022-es választások előtt nyíltan nem mentek neki Gyurcsányéknak a baloldalon, azonban a súlyos bukás után Márki-Zay Péterék kijelentették, az időközi választásokon nem támogatják a DK-s jelölteket a jövőben.

Borítókép: Hiába minden, Gyurcsány Ferenctől nem könnyű megszabadulni (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.