időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Kurultaj a Parlamentben

Szabó Réka Zsuzsanna
2022.08.12. 15:48 2022.08.12. 17:23
Kurultaj a Parlamentben

Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, a kurultaj, a rokontudatú népek közös ünnepe a múlt héten Bugacon vette kezdetét, ma pedig a Parlamentben folytatódott. Az eseményen Lezsák Sándor köszöntötte a 27 megjelent nemzet képviselőit.

A magyar himnusz eléneklése és a kurultajról szóló kisfilm levetítése után Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke köszöntőjében kifejtette: a kirgiz kulturális miniszterrel folytatott tárgyalásán a kurultaj jövőjével kapcsolatban abban állapodtak meg, hogy a jövőben ez nemcsak kétévente megrendezendő esemény lesz, hanem minden alkalommal hozzáadnak valami pluszt. Így nemcsak kirgiz napokat, hanem üzbég, kazak, türkmén és török napokat is tartanak majd. 

Kiemelte, hogy a korábbi évtizedekben ugyan nehezen találtak hangot egymáshoz, de bízik benne, hogy a későbbiekben valamennyi kurultajra érkező nép, nemzet műsorát be tudják majd mutatni nemcsak Bugacon vagy Budapesten, hanem szerte az országban.

Bíró András Zsolt, a kurultaj főszervezője, a Magyar–Turán Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a kurultaj olyan küldetés, amit a magyar kormány felkarolt egyrészt a Kárpát-medencei magyar közösségek újraegyesítésével és kulturális területen, emellett bekapcsolódott azoknak a mozgalmaknak a támogatásába, amelyek 12 éve indultak el a hun–türk nemzetek egymásra találása, egymás segítése, az együtt gondolkodás, a kultúra, a tudomány, a sport és leginkább a jövő stratégiája mentén.

Emlékeztetett, hogy a magyar nemzet évtizedek óta szeretett volna egy olyan ünnepet, ahol méltón emlékezhet történelemformáló őseire. Hangsúlyozta: Budapest – ahol a világ első turán egyesülete is megalakult a XX. század elején – lett a kulturális motorja a türk nemzetek összefogásának, ami egy élő együttműködéssé vált. 

A kurultajon Közép-Ázsiából, Anatóliából, a Kaukázus vidékéről és a Balkánról összesen 27 nemzet képviselői vettek részt például Törökország, Kirgizisztán, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Bulgária és Mongólia területéről. Az eseményen felszólalt többek között Binali Yildirim, Törökország korábbi miniszterelnöke, Azamat Zamankulov, Kirgizisztán kulturális, sport- és tájékoztatási minisztere, Mehmet Sürreya Er, a Türkpa főtitkára és Szultan Raev, a Türksoy főtitkára.

Borítókép: Kurultaj a Parlamentben (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.