Lengyelország és Oroszország után hazánkba érkezik a legtöbb ukrán menekült

A háború kezdete óta több mint tízmillió ember menekült el Ukrajnából.

Magyar Nemzet
Forrás: nepszava.hu2022. 08. 04. 14:00
null
Budapest, 2022. március 21. Ukrajnai menekültek érkeznek a BOK (Budapesti Olimpiai Központ) Sportcsarnokhoz, a kormány a karitatív szervezetekkel együttmûködve megnyitott humanitárius tranzitponthoz. A Keleti és a Nyugati pályaudvaron ezt követõn csak információs pontok mûködnek, a háború elõl menekülõket pedig buszokkal szállítják át a két pályaudvarról, illetve Kõbánya felsõ vasútállomásról a BOK csarnokba, ahol kulturált körülményeket alakítottak ki. A csarnokban többek között étel, ital, orvosi ellátás, tisztálkodási lehetõség várja a menekülteket, a kisgyermekes anyák számára baba-mama sarkot, a gyermekeknek játszósarkot alakítottak ki, valamint az emberek információt kaphatnak a szállás- és további utazási lehetõségekrõl. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Branstetter Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tízmillió ember menekült el Ukrajnából az orosz invázió kezdete óta

 – írta meg a ENSZ Menekültügyi Főbiztosa Hivatalának (UNHCR) adatai alapján a Népszava. 

A tájékoztatás szerint több mint hatmillió ukrán menekültet regisztráltak Európában, közülük pedig csaknem 3,8 milliót vettek nyilvántartásba ideiglenes védelem céljából vagy hasonló nemzeti védelmi rendszer keretében. Több mint ötmillióan Ukrajnából Lengyelországba mentek tovább, igaz, közülük 1,2 millióan részesültek ideiglenes védelemben. 

Oroszországba csaknem kétmillióan menekültek, Lengyelország és Oroszország után pedig a legtöbben (1,08 millióan) Magyarország területére léptek be Ukrajnából. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa Hivatalának adatai szerint közülük 27 316 embert vettek nyilvántartásba Magyarországon ideiglenes védelem céljából.

A szerdai nap folyamán szintén 13 383-an érkeztek Ukrajnából Magyarországra. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) beszámolója szerint az ukrán–magyar határszakaszon 7231 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6152-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A beléptetettek közül a rendőrség 274 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. 

Az ukrajnai háború elől menekülve szerdán 99 ember, köztük 37 gyermek érkezett vonattal Budapestre.

Borítókép: Ukrajnai menekültek érkeznek a BOK-csarnokba. Fotó: (MTVA Bizományosi/Branstetter Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.