Más országok határait is védik a migránsok ellen a magyar rendőrök

Ma búcsúztatta a Készenléti Rendőrség objektumában az Észak-Macedóniába induló 76. magyar rendőri kontingens tagjait Rétvári Bence, a belügyminiszter helyettese, politikai államtitkár. Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a külszolgálatra indulók nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió számára is fontos misszióban vesznek részt.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Nemzet2022. 08. 23. 16:14
RÉTVÁRI Bence
Az Észak-Macedóniába induló magyar rendőri kontingens búcsúztatása Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Büszkék lehetünk arra, hogy nemcsak Magyarország, hanem más országok határainak védelmében is hatékony segítséget jelentenek a magyar rendőrök – emelte ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Rétvári Bence a Készenléti Rendőrség objektumában búcsúztatta az Észak-Macedóniába induló 76. magyar rendőri kontingens tagjait, hangsúlyozva, hogy ők nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió számára is fontos misszióban vesznek részt.

Az Észak-Macedóniába induló 76. kontingens néhány tagja (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy az illegális bevándorlás mértéke az elmúlt években is fokozódott. 

Idén több mint 150 ezren próbálták átlépni illegálisan a magyar határt, míg tavaly időarányosan 61 ezren. Míg tavaly naponta átlagosan 264 volt az illegális határátlépési kísérletek száma, idén ez a szám már 641. 

Az embercsempészet is egyre kiterjedtebbé vált, idén csaknem kétszer annyi embercsempészt fogtak el a magyar határon, mint tavaly. A magyar börtönökben több mint ezer embercsempész tölti büntetését, vagyis a rabok között több mint tízszázalékos az arányuk – emelte ki.
 

Mindezek miatt is fontos, hogy megkezdődött a határvadászok toborzása és már több száz ember kiképzése is.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a magyar határokon megjelenő migránsok nemcsak többen vannak, hanem egyre szervezettebben, agresszívebben lépnek fel a határt védő rendőrökkel és katonákkal szemben. Többször előfordult az elmúlt időszakban az is, hogy a határ több pontján próbálták nagy létszámú csoportok, akár erőszakos fellépéssel is, „túlterheléssel” áttörni a déli magyar határ – ismertette.

A magyar határt védők több alkalommal láttak a migránsoknál fegyvert is, többször hallottak lövéseket, előfordult, hogy sorozatlövéseket is – mondta az államtitkár, hozzátéve: szerencsére ezek a határ túloldalán dördültek.

Rétvári Bence szerint ezért is van kiemelt jelentősége annak, hogy az illegális migránsokat minél előbb feltartóztassák. Fontosnak nevezte, hogy bár nem európai uniós keretek között működik a misszió, de legalább közép-európai országok segítenek abban, hogy ne jussanak tovább Európa belseje, Magyarország felé az illegális migránsok. 

A magyar rendőrök Észak-Macedóniában többek között járőrözési feladatokat látnak el, előállítják a szabálysértőket, segítik a jogszabályok betartatását. A magyar rendőrök egyebek mellett terepjárókkal, hőkamerákkal, éjjellátók segítségével látják el a feladataikat.

A Belügyminisztérium politikai államtitkára azt is kiemelte: az, hogy a 76. alkalommal indul útnak az észak-macedón határhoz egy magyar kontingens, azt jelzi, hogy a magyar rendőrök magas színvonalon látják el a feladataikat, és szolgálatukat nemzetközi elismerés övezi.
 

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium politikai államtitkára a kontingens parancsnokának jelentését hallgatja (Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.