Mazsihisz: Minden ország nemzeti jelképét megilleti a tisztelet!

Elítéljük az Izrael elleni megnyilvánulást, minden ország nemzeti jelképét megilleti a tisztelet – reagált a Mazsihisz elnöke arra, hogy egy külföldi zenekar Izrael-ellenes feliratot festett fel egy izraeli zászlóra a Sziget fesztiválon. Az ügyben a Tett és Védelem Alapítvány is feljelentést tett; a szervezet ugyanakkor úgy véli: Magyarország biztonságot jelent minden zsidónak.

2022. 08. 17. 15:44
null
Sziget Fesztivál 20220811 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATEQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mazsihisz minden körülmények között kiáll Izrael mellett, így elítéli az Izrael elleni megnyilvánulást, különös tekintettel arra, hogy a zenekar tagjai egy ország zászlaját, nemzeti szimbólumát gyalázták meg 

– mondta lapunk kérdésére Heisler András, aki a sajtóból értesült arról, hogy egy külföldi zenekar Izrael-ellenes feliratot festett fel egy izraeli nemzeti lobogóra a napokban lezajlott Sziget fesztiválon. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke kiemelte: 

a Mazsihisz álláspontja szerint nemcsak Izrael, de minden ország nemzeti jelképét megilleti a tisztelet. 

A Tribade rapbanda a vasárnapi koncertje után az Instagram-oldalán tett közzé egy videót, amelyen megrongáltak egy sátorhoz kifeszített izraeli zászlót. A felvételen a zenekar tagjai „Szabad Palesztina” és „Izrael nem létezik” feliratokkal látták el a zászlót, valamint egy péniszt is rajzoltak rá azzal a felirattal kiegészítve: „Kapjátok be ezt!”

Az eset óriási felháborodást keltett, a fesztivál szervezői közleményben reagáltak az esetre: 

A Sziget csaknem harminc éve indult, hogy olyan helyet teremtsen, ahol minden nemzet összejöhet a szeretet és a béke jegyében, és ez a cél továbbra is változatlan. A Tribade akciója szembemegy a nagyra becsült értékeinkkel a befogadásra és a tiszteletre vonatkozóan, mélységesen elítéljük ezt a gyűlöletkeltő tettet. A jövőben természetesen nem hívjuk vissza őket a fesztiválra

 – írták.

Az ügyben a Tett és Védelem Alapítvány is lépést tett. 

Ez egy nagyon súlyos incidens, amely kimeríti az IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség) új antiszemitizmus-meghatározását. Minden rendelkezésünkre álló eszközt be kívánunk vetni a magyarországi hatóságok előtt annak érdekében, hogy a bűnözőket elfogják és felelősségre vonják tetteikért 

– mondták, kiemelve, hogy a zsidósággal szembeni gyűlölet érzelmi előkészítését megvalósító cselekmény okán tettek feljelentést közösség elleni uszítás bűncselekménye miatt.

Kritizálni és megkérdőjelezni egy ENSZ-tagállamnak a létezéshez való jogát, ez nem elfogadható. Ez az ideológia külföldről érkezett hazánkba, Magyarországon szerencsére nincs ennek a jelenségnek táptalaja. Örömünkre szolgál azt látni, hogy a szervezők elhatárolódtak, a rendvédelmi szervek elindították a nyomozást, és tudjuk azt is, hogy a kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben

 – emlékeztettek, majd hozzátették: 

a hazai jó példa mindenképpen unikális Európában, mert a Szigeten történtek Nyugat-Európában mondhatni mindennapos eseménynek számítanak. Magyarország biztonságot jelent minden zsidónak.

 

Borítókép: Sziget fesztivál (Fotó: Bach Máté)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.