időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo

„Nem vezet erdőirtáshoz a kormány fakitermelésre vonatkozó rendelete”

Magyar Nemzet
2022.08.13. 09:08 2022.08.13. 12:28
„Nem vezet erdőirtáshoz a kormány fakitermelésre vonatkozó rendelete”

Nem vezet erdőirtáshoz a kormány fakitermelésre vonatkozó rendelete, csupán a tűzifa biztosítása érdekében enyhítettek a szabályozáson. Továbbra sem csökkenthető az erdőterület és nem romolhat azok természeti állapota sem!

– hangsúlyozta a Fidesz–KDNP fővárosi frakciója a közösségi oldalán. Részletezték,

éppen az elmúlt 12 év átgondolt erdészeti gyakorlata teszi azt lehetővé, hogy az energiakrízisben az erdőinkhez forduljunk segítségért, és továbbra is fenntartható módon termeljük ki Magyarország egyetlen megújuló nyersanyagát. 

Mint írják: A városierdő-fejlesztési program keretében például a fővárosi erdők aránya 42 százalékról 75 százalékra nőtt. A Pilisi Parkerdő – Parkerdő az emberért programja is ezt szem előtt tartva gondoskodik az elmúlt időszakban megnövekedett tűzifaigényekről. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a faanyagtermelés ciklikus tevékenység, amit természetvédelmi okokból vegetációs időszakon kívül kell végezni az erdőkben. Az erdészeteknél lehet tájékozódni a már több évtizede bevált faanyaggyűjtési lehetőségekről, ahol a lakosság saját célra, kedvezőbb áron gyűjthet téli tüzelőt.

A Lehet Más a Politika felhívására tegnap újabb céltalan tüntetést tartottak a fővárosban, ahol a hídfoglalás volt a cél. Előzetesen több mint ötvenezren érdeklődtek a Facebookon az ellenzéki párt tüntetése iránt, ehhez képest a szervezők szerint ötezren jelentek meg este a Kossuth térnél. A tiltakozás célja az volt, hogy a kormány vonja vissza a fakitermeléssel kapcsolatos kormányrendeletet.

Az esemény leírása szerint nemcsak a fakitermelésre vonatkozó felpuhított szabályok ellen tüntetnek, hanem azért is, mert „felmerült, hogy a nemzeti parkok területének egy részét is értékesíteni kívánja a kormány”, márpedig ez ellen „minden eszközzel tiltakozni kell”.  A demonstráción az LMP politikusai mellett környezetvédelmi aktivisták szólaltak fel. Az elmúlt hetek katatüntetéseihez hasonlóan a résztvevők a beszédek után a Margit hídhoz vonultak, egy ideig megbénítva a forgalmat, aztán a rendőrök leszorították őket a sínekről.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba )

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.