időjárás 25°C Fatime 2023. június 5.
logo
Agócs Jánost korrupciós ügy miatt fogták el a nyomozó ügyészek

Őrizetbe vették a roma önkormányzat elnökét

Szemán László János
2022.08.31. 14:12 2022.08.31. 14:43
Őrizetbe vették a roma önkormányzat elnökét

Korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt az ügyészség őrizetbe vette az Országos Roma Önkormányzat elnökét. Agócs János három éve áll az önkormányzat élén. Hivatali megvesztegetés elfogadása miatt folyik a nyomozás.

Korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt az ügyészség őrizetbe vette az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét – közölte lapunkkal a Központi Nyomozó Főügyészség, hozzátéve: a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytat nyomozást.

A nyomozó ügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövető elfogása érdekében összehangolt eljárási cselekményeket hajt végre, amelyek jelenleg is folyamatban vannak.

A nyomozó ügyészség által őrizetbe vett Országos Roma Önkormányzat elnökét érintő ügyről az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően – várhatóan holnap – adunk részletesebb tájékoztatást 

– zárul a KNYF közlése.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Agócs János elnöknek pontosan milyen szerepe lehet a korrupciós ügyben, mint ahogy arról sem, hogy a nyomozó ügyészek kezdeményezik-e Agócs letartóztatását, vagy más kényszerintézkedés meghozatalát ellene az illetékes nyomozási bírónál.

Agócs Jánost 2019-ben választották meg az ORÖ elnökének. 

Ő volt az, aki az országgyűlési választások kampányidőszakában arról beszélt, lehallgatják őt és munkatársait, amiért az ORÖ feljelentést tesz. Ugyancsak ő volt az, aki Sztojka Attila kormánybiztost vádolta meg zsarolással.

A választásokon ugyanakkor támogatta Márki-Zay Pétert.
Az ORÖ legutóbb augusztus elején került a hírekbe, amikor Agócs János arról beszélt, a Belügyminisztérium nem utalta el az Országos Roma Önkormányzatnak a harmadik negyedévre járó 160 millió forintos támogatást, pedig annak július 15-ig meg kellett volna érkeznie. Kiderült, a tárca azért nem utalt, mert a korábban kiutalt támogatás felhasználására vonatkozó részbeszámolókat nem fogadták el. 

Tekintettel arra, hogy az ORÖ a »beszámolóit hiányosan adta le, hiánypótlásra volt szükség. A hiánypótlásként benyújtott dokumentumok, illetve a támogatás jogszerű felhasználásának ellenőrzése jelenleg folyamatban van« – válaszolta a Belügyminisztérium a Népszava érdeklődésére.

Agócs János erre azt mondta a lapnak, hogy a minisztérium június 21-én szólította fel hiánypótlásra az ORÖ-t, ennek a roma önkormányzat az előírt öt munkanapon belül, június 28-án eleget is tett. Aztán hetekig nem történt semmi. Végül több mint egy hónap elteltével, augusztus 10-én a belügyi tárca újabb hiánypótlási felszólítást küldött. „Azt a néhány számlát, amit a minisztérium még hiányolt, aznap átküldtük”.

Információnk szerint nem zárható ki, hogy a számlák vizsgálata során bukkantak olyan adatokra, ami felvetette bűncselekmény gyanúját, és így kezdett nyomozni az illetékes ügyészség.

Borítókép: Agócs János, az ORÖ elnöke (Forrás: Romnet.hu) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.