időjárás 19°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Zászlógyalázás miatt kitiltottak egy zenekart a Sziget Fesztiválról

Forrás: Index
2022.08.16. 20:20 2022.08.16. 20:37
Zászlógyalázás miatt kitiltottak egy zenekart a Sziget Fesztiválról

A spanyol Tribade csapata vasárnap Izrael-ellenes feliratot festett a Szigeten egy izraeli zászlóra, ezért a szervezők a jövőben nem látják szívesen a fesztiválon őket. A rapbanda tagjai ellen a Tett és Védelem Alapítvány feljelentést tett – írja az Index.

Vasárnapi koncertje után az Instagram-oldalán tett közzé egy videót a spanyol Tribade rapbanda arról, hogy a Sziget Fesztiválon megrongáltak egy sátorhoz kifeszített izraeli zászlót. A felvételen, amelyet időközben privátra állítottak, az látszott, hogy a zenekar tagjai „Free Palestine” és „Izrael nem létezik” feliratokkal látták el a zászlót, és egy péniszt is rajzoltak rá, azzal az utasítással: „Kapjátok be ezt!” 

Az eset nagy port kavart, és a fesztivál szervezőihez is eljutott a híre, amire a Sziget végül az Instagram-sztorijában reagált. 

A Sziget csaknem harminc éve indult, hogy olyan helyet teremtsen, ahol minden nemzet összejöhet a szeretet és a béke jegyében, és ez a cél továbbra is változatlan. A Tribade akciója szembemegy a nagyra becsült értékeinkkel a befogadásra és a tiszteletre vonatkozóan, mélységesen elítéljük ezt a gyűlöletkeltő tettet. A jövőben természetesen nem hívjuk vissza őket a fesztiválra

– olvasható a közleményben. 

 

A Tribade tagjai ellen a Tett és Védelem Alapítvány feljelentést tett. Közleményükben azt írják: 

Ez egy nagyon súlyos incidens, amely kimeríti az IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség) új antiszemitizmus-meghatározását. Minden rendelkezésünkre álló eszközt be kívánunk vetni a magyarországi hatóságok előtt annak érdekében, hogy a bűnözőket elfogják és felelősségre vonják tetteikért.

A szervezet a zsidósággal szembeni gyűlölet érzelmi előkészítést megvalósító cselekmény okán tette meg a feljelentést közösség elleni uszítás (Btk. 332. §) bűncselekménye miatt.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.