Minden nap új hőst avattam a Sziget fesztiválon + képgaléria

A 2022-es Szigetet két, végtelenül hosszúnak tűnő év kihagyás után rendezték meg. Mintha nem is ebben az évezredben lett volna a legutóbbi. Mintha mindannyian mások lettünk volna. A Sziget kezdetén azonban rá kellett jönnöm, hogy valami nem változott: a fesztivál sajátos hangulata és az, hogy megérkezni a Hajógyárira: életérzés. És napjainkban hatványozottan szükségét éreztük, hogy ezt érezzük.

Szaniszló Hajnalka
2022. 08. 16. 8:27
null
Sziget Fesztivál 20220816 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATEQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stoner pszichedélia: garantált addikció a Clutch koncertjén

A Clutch-koncert stoner-blues-pszchedéliája megteremtette a záróakkordot a 2022-es Szigetes élményeim sorában. Gyorsan elfelejtettem, hogy akkor már hatodik napja koptattam a Hajógyári homokját. Érdemes az előadott dalok listáját böngészni és az utolsótól haladni az első felé, ha ismerkedésről van szó. A 16 dalból álló setlist minden eleme atombiztos alapokon állt. A tagok, Neil Fallon frontember addiktív karakterével az élen, mindannyian profi zenészek. A Clutch zenéjét a pszichedélia és a stoner rock jellemzi leginkább, de tartalmaz klasszikus rock, blues, metal, funk és nyomokban punk elemeket is. Érdemes azonban az első két műfajmegjelölésre koncentrálni.
 

A zenekar tagjai túl az ötvenen, tengernyi élettapasztalattal, s rengeteg koncertrutinnal a hátuk mögött bárhol, bármikor produkálják azt a magas minőséget, amelyet a Freedome színpadon láthattunk tőlük a Hajógyárin.


Egyszerű fekete pólóban, tökéletesen borotvált szakállal, masszív hangzással és atombiztos hangszeres tudással álltak színpadra. Női tudósítóként lehetetlen szó nélkül elmenni a tény mellett, hogy ezekkel az energiákkal kezdődik az érett férfi fogalma a szótárban. Ehhez pedig a stoner rock egy olyan minősége társul, amely azonnal beszippantja a hallgatót.

Fotó: Bach Máté


Kortól és nemtől függetlenül minden értő és az igényes zenére fogékony fül számára magas minőségű élményt kaptunk a Szigeten. Érdemes belehallgatni elsőként ebbe a dalba, ha valaki nem ismerné a Clutch zenéjét.


Mintha a Sziget összes fotósa a Clutch-on fotózott volna

A bevallottan Rush- és The Grateful Dead-fanatikus Clutch kultikus mivoltát erősíti az a tény is, hogy a nagyszínpad majdnem összes fotósa – és még azon túl is – megjelent a koncerten. A fotósok száma mindig egyfajta fokmérő.

Nemcsak a népszerűség, hanem a hitelesség és a profizmus, az igazán jó zene mutatója is. A közönség pedig végigpogózta a koncertet. Aki nem Clutch-fanként érkezett, vélhetően azzá vált. 

És ebben a sátorban még a porral sem kellett megküzdeni, mert remekül keringette a levegőt az ipari ventilátor.

Fotó: Bach Máté


A Sziget utolsó napjának headliner zenekara: Arctic Monkeys

A nagyszínpad fellépője nagy Oasis-fanatikus, s ez érezhető is a dalaikon. Aki nem kedveli a Gallagher-fivérek stílusát, inkább Arctic Monkeys-t se hallgasson. A Szigetes koncertet említésre méltó momentum nélkül, nagyjából ugyanazon a hőfokon végigzenélő csapaton sem láttam kimagasló lelkesedést. A közönség is kissé enerváltnak tűnt – persze ez az utolsó nap energiahiányos és még mindig porfelhős állapotának is betudható. A teljes koncert egységet alkotott, de kiugró pillanata nem volt. Egy Arctic Monkeys-fellépés volt a sorban, amelyet a rajongók élveztek, de nem garantálom, hogy újak is születtek a Szigeten.

Fotó: Bach Máté

Legalább is nem ma. A teljes fesztivál azonban biztosan hozott új rajongókat a fellépőknek. 

Az első nap telt házat produkált Dua Lipa fellépésével

Bár az első nap – és a beköltözés a keddi napon – is ráérősen zajlott és kényelmesen andalgó emberek között vezetett az utam a nagyszínpadhoz, a békésnek tűnő állapot nem tartott sokáig. Gyorsan felpörögtek az események, amikor a nagyszínpadra érkezett az egyik, aktuálisan legnagyobb popdíva, a koszovói gyökerekkel is rendelkező, brit énekesnő, Dua Lipa. Profin felépített show-t láttunk. A rajongók pedig elégedetten térhettek haza, hiszen az összes világslágert hallhatták élőben a Physicaltől a Levitatingen át az Elton John-cover Cold Heartig. Döbbenetes volt a tömeg, már az első napon telt ház volt a Szigeten. Minden olajozottan zajlott, mind a beengedésnél, mind a levonulásnál. Ennél döbbenetesebb csak a tökéletlen, de még így is sikert arató Justin Bieber-koncert közönsége volt a nézőszám tekintetében. És az a látvány, ahogyan elhagyták a nagyszínpad küzdőterét.

Általában fellép a Sziget nagyszínpadán legalább egy nemzetközi rock/metal előadó. Ez idén a Kings Of Leon volt. A tőlük mondhatni elvárható energikus lendülettel töltötték meg a fesztivált. Ami a látványelemeket illeti: olyan színpadképet, fényeket és hangzást varázsoltak, hogy pár percre elhittem: tényleg béke van a világban. Azt a fajta hangulatot, amelyet ez a zenekar teremteni képes a koncertjein, tanítani kellene. A közönség pedig önként ült fel arra az érzelmi és egyben minden porcikánkat átmozgató hullámvasútra, amely a Sziget kissé talán alacsonyabb rezonanciájú, de nagyon jóleső második napját jellemezte.


Justin Bieber végletei ellenére is az abszolút fellépő volt az idei fesztiválon

A legnagyobb tömegeket megmozgató, a legjobban várt, a legtöbbek által követett életúttal rendelkező, a Sziget 2022 egyik legnagyobb csalódása és mégis legnagyobb figyelemmel kísért koncertje volt a világsztáré. Nem tudtuk értelmezni a hosszú akusztikus blokkokat, az erőtlen hangszínt, a megkérdőjelezhető – és előtte, valamint utána is kiváló – hangosítást a nagyszínpadon, és mégis megkaptunk mindent. Justin Bieber-koncert Budapesten, karrierjének összes nagy slágerét felvonultatva. Minden negatív tapasztalás ellenére továbbra is azt gondolom, hogy megérte, és aki teheti, nézze meg őt a márciusi budapesti koncerten (is).


A legszínesebb, s egyben leginkább békés Sziget-napok

Bár nem elhanyagolható a negyedik és az ötödik nap sem, mégis olyan érzésem támadt, miközben a sztár DJ, Calvin Harris fellépésre vártam, mintha a nagy roham már megtörtént volna. A Sziget Fesztivál közönsége továbbra is minden porcikájával és idegszálával a felhőtlen kikapcsolódás örömében úszott. Lewis Capaldi szuperlatívuszokkal jellemezhető koncertet adott a nagyszínpadon. Lehetetlen ellenállni annak a hangszínnek, amellyel megrezegtette a dobhártyánkat. És ez a dobhártyát sokkoló hangzás Calvin Harris koncertjén is folytatódott. Igaz, kellemetlenebb verzióban. Tényleg úgy éreztem, hogy szükségem van a füldugóra, mert annyira fájt a dobhártyám.

Az ötödik napon kezdett a tetőfokára hágni a porvihar a Hajógyárin. Ez az aszályos időszaknak is betudható, hiszen a korábbi években nem tapasztaltam ennyire erőteljesen a jelenséget. Idén azonban indokolt volt a maszk használata, legalábbis a homokkal borított, forgalmasabb útvonalakon. 
Ötödik napi felfedezőutam pedig ismét bebizonyította azt, amit minden alkalommal tapasztalok a Szigeten: elmozdulva a nagyszínpadtól, a kisebb helyszíneken is kincsekre bukkanhatunk, minőségi muzsikát hallhatunk tehetséges zenészek tolmácsolásában. Kihagyhatatlan, hiszen a legtöbb új élmény, friss kedvenc és a hétköznapjainkba továbbvihető, inspiráló emlék ilyenkor talál meg. Ilyen volt a Palaye Royale koncertje is. Ha csak egy dalt hallgatunk meg, az a Lonely legyen. 

Másképp fesztiválozunk: a Covid utáni első Sziget – mondhatjuk évek múlva

Jelentőségteljes mondat lesz. Korábban azt írtam, hogy 

a Sziget az a fesztivál, amelyre akkor is elmennék, ha egyetlen fellépő sem érdekelne.

Még ha ez lehetetlenül is hangzik. És így van ezzel több tízezer fesztiválozó is, akik a világ megannyi szegletéből érkeztek Budapestre. Öt nap a szabadság szigetén. Zeneorgia, végtelen embertömeg, ezer színben pompázó óriáskerék, lampionok a fákon, cirkuszi forgatag, megannyi kulturális program és kultúrák találkozása. És az érzés, hogy újra ott lehettünk a Hajógyárin. Még ha a portengerben a magyar pénztárca számára csillagászati áron kínálják is a hamburgert. Még ha sokan méltatlankodnak is a jegyáron vagy Bieber fellépésén. Még ha vannak is szomorú pillanatai, igyekszünk a jóra emlékezni.

Fotó: Bach Máté


Másképp fesztiválozunk, mint két éve. Ma még kevésbé tudjuk, hogy mit hoz a holnapunk. Ez pedig olyan adrenalintöbbletet adott az Sziget megéléshez, amely megkockáztatom, hogy nem csak az én életemben teszi az idei eseményt – minden rezdülésében – feledhetetlen emlékké.

Borítókép: Neil Fallon, a Clutch frontembere (Fotó: Bach Máté)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.