A Kings Of Leon a Szigeten a testünkkel és a lelkünkkel is játszott

A Sziget második napján lazább verzióra váltottak a szitizenek.

Szaniszló Hajnalka
2022. 08. 12. 7:27
null
Budapest, 2022. augusztus 11. Caleb Followill énekes, gitáros az amerikai Kings of Leon zenekar koncertjén a 28. Sziget fesztivál második napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2022. augusztus 11-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Össze sem lehet hasonlítani a látogatószámot a Dua Lipa-napon tapasztalttal. De nem a második Sziget-nap fesztiválozói voltak kevesen, hanem azok voltak elképesztő mennyiségen, akik a popdíva iránt érdeklődtek.

A második napon a bejutásnál a sátrak között álmosan lézengő, s kakaós csigát rágcsáló fesztiválozók között vezetett az utam a nagyszínpadhoz.

Fotó: Bach Máté

A main stage-en már javában koncertezett a brit Bastille nevű formáció

A tizenegymilliónál is több lemezeladással bíró zenekar koncertje tűpontosan annyira fílinges, mint amikor stúdióminőségben hallgatom a dalaikat.

Bastille koncert
Fotó: Bach Máté

Tizenhét dalt játszottak, főként a legkedveltebb, Give Me The Future című lemezről. Nagy közönségkedvenc volt a Szigeten a Happier, amely egy Marshmello-cover. Érdemes belehallgatni.

Az énekes Dan Smith olyannyira együtt rezgett a közönséggel, hogy teljes valójában meg is érkezett közénk egy dal erejéig. És bár testőrök hada kísérte, igazán szép gesztus volt tőle. A Future Holds című dal közben valódi diszkóparti alakult ki a nagyszínpad küzdőterén, hogy aztán a Shut Off The Light tovább énekeltesse és táncoltassa a közönséget.

A legnagyobb sláger, a Pompei jelentette az egyik záróakkordot. És

akinek nem hozta meg a kedvét ahhoz, hogy Bastille-t hallgasson, annak túl jól szigetel a füldugója.

Fotó: Bach Máté

Kings Of Leon koncert – így utaztunk az érzelmi hullámvasúton a felszabadultság és a szenzitivitás között

Az egyik legnagyobb közönségkedvenc Revelry, a Radioactive, a Crawl, a Use Somebody és a záróakkordot jelentő Sex on Fire. Ezzel egyben a Kings Of Leon-koncert gerincét is felvázoltam. Ezek a nóták tagolták a koncertet és jelölték ki a közönség hangulatának csapásvonalát is.

A Kings Of Leon és a többi fellépő közel pontos kezdése pedig egy újabb olyan elem, amely még inkább élhetővé teszi a Sziget 2022-es felvonását.

Kings of Leon koncert
Fotó: Bach Máté

Kimagaslóan jó vizuállal jelentek meg Budapesten

Nemcsak remekül mutatott az osztott képernyős kivetítőmegjelenítés, de nagyon praktikusnak is bizonyult. Tekintve, hogy a Kings Of Leon koncertjére is nagyszámú közönség gyűlt össze, fontos volt, hogy mennyit látunk a kedvencekből a hatalmas projektorokon. Ezekből pedig jutott a keverőtorony hátsó oldalára is. Az osztott képernyőkép/kivetítő képe pedig lehetővé tette, hogy egyszerre mindent és mindenkit is lássunk a színpadon.

A Revelry című nóta alatt – amely az egyik legkedveltebb, melankolikus és kifejezetten lassú tempójú Kings Of Leon-dal – olyan színpadképet, fényeket és hangzást varázsoltak a színpadra, hogy pár percre elhittem: tényleg béke van a világban. Azt a fajta hangulatot, amelyet ez a zenekar teremteni képes a koncertjein, tanítani kellene.

Fotó: Bach Máté

A Kings Of Leon rendkívül erős a látvány tekintetében

A kaleidoszkóp-szerű képekre is emlékeztető vetítéstől a hagyományos koncertfelvételeken át a videóklipekig rengeteg képi elemet láthattunk. Ezek mind hozzátettek a dalokhoz és fenntartották a közönség érdeklődését.

Kings of Leon koncert
Fotó: Bach Máté

Hidegebb volt, mint az első napon, a por továbbra is hatalmas

A fesztivállátogatók a küzdőtér hátsó szektorában már nem tomboltak annyira, mint ott, ahol – az első sorokban – jól látja őket a kamera. Hidegebb is volt, mint az első napon. És a továbbra is nagy por kellemetlen pillanatokat okozott – javasolt a tömegen való intenzív áthaladáskor a maszk viselése. Még így is ropog majd a homok a fogaink alatt, de némiképp könnyebben kapunk majd levegőt.

 

Visszafogottabb volt az este, mint az a Szigeten megszokott

Talán a Dua Lipa-koncert másnapja, talán a Justin Bieber-koncert előestéje volt. Talán egyik sem, csupán egy szokásos Sziget-nap. Lehet, hogy csak arról van szó – és erre már korábban is utaltam –, hogy

másképp fesztiválozunk, mint két éve. Felszabadultan, de sokkal jobban figyelve egymásra. Picit higgadtabb rezgésekkel. Élhetőbben,

minden korosztály, zenei stílus és kulturális irányzat kedvelői számára befogadhatóbban. Ez a Sziget 2022 idején is érzékelhető.

Ez az a lüktetés, amely meghatározta a Kings Of Leon koncertjének hangulatát is. A közönség pedig önként ült fel arra az érzelmi és egyben minden porcikánkat átmozgató hullámvasútra, amely a Sziget kissé talán alacsonyabb rezonanciájú, de nagyon jóleső második napját jellemezte.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.