Újra itt a Sziget-hangzás + képgaléria

A beengedés a jegyátvétellel együtt sem volt több negyven percnél, és minden gördülékenyen halad. Ennél sokkal nagyobb feladat a kijutás, de egy igazi fesztivállátogató nem adja fel, hogy elkerülje a Dua Lipa koncertjéről kiáramló tömeget. Nem jött össze, de sebaj, az araszolás része az élménynek.

Szaniszló Hajnalka
2022. 08. 11. 15:10
null
Sziget Fesztivál 20220810 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sült krumpli, vodka, franciák és hollandok – avagy árak és nációk a Szigeten dióhéjban

Eltekintünk a felsorolástól, hogy enni nem igazán lehet négyezer forint alatt – a sült krumplin kívül – túl sok mindent. Vagy hogy három cent vodka 1900 forint felett van, ahogyan az ásványvízért is nyolcszáz forint felett kell fizetni. Azt sem taglalom, hogy a beengedésnél dolgozó kollégák szerint is túlsúlyban vannak a francia és a holland fesztiválozók. Ennek részleteit megírják más platformok, amelyek efféle vetületekkel is foglalkoznak.

 

Fotó: Bach Máté

 

Biztonságosabb közlekedés a Szabadság Szigetének K-hídján

A beengedéshez vezető főbb útvonal a K-híd, amelynek gyalogosforgalomra tervezett két szélső sávja a korábbi években nem volt túl biztonságos, tekintve a hepehupás szakaszokat, amelyek nemcsak sötétebb fényviszonyok között, de egy-két alkoholos ital elfogyasztását követően is okoztak veszélyes lépéseket az arra közlekedőknek. Üdvözlendő tehát, hogy fadeszkákkal fedték be ezt a gyalogossávot, így a ki- és a bejutás is sokkal kényelmesebbé vált. És tekintve az első napon megjelenő tömeg nagyságát, ez még inkább díjazandó lépés a szervezők részéről.

 

Fotó: Bach Máté

 

A Szabadság Szigete, amely valaki szerint a fiatalság hete

A Sziget-útlevél – a programfüzet – első lapjain Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere köszönti a fesztiválozókat, és az esemény jelentőségének részletezése mellett azt is megemlíti, hogy a fesztivál közel harminc éve a valódi fiatalság hete. Amikor és ahol a fesztiválozók szabadok lehetnek. Valóban csak a fiatal generáció képviselteti magát a Szigeten? Nem. Tényleg csak a Szigeten lehetünk-e igazán szabadok? Nem. De ennél mélyebb filozofálgatásban nem szeretnék elmerülni – hiszen mindenki saját szája íze szerint gondolja majd tovább a fenti sorokat.

 

Fotó: Bach Máté

 

Milky Chance – hétköznapi megjelenésű kora esti német pörgető

A nagyszínpad második, egyben kifejezetten nagy érdeklődésre számot tartó fellépője a két gimnazista barát által alapított Milky Chance német formáció volt. Előzetes kedvenc lejátszási listáim alapján azt gondoltam, hogy óriási pörgés lesz a színpadon, és a zenekar kirobbanó energiája mindent megtölt a küzdőtéren. Nem volt hiány hangulatból az elektronikus, folkzenei és popos elemekkel is operáló Milky Chance koncertjén, ám az a fajta kirobbanó lendület, amelyet korábban tapasztaltam a dalaik hallgatása közben, nem érkezett meg hozzám a küzdőtérre. Mert azzal, hogy a tagok bármikor szembe jöhetnének velünk az utcán – el is mennénk mellettük –, semmi gond nincs, hiszen jól zenélnek. Fülbemászó dalokat írnak. A Colorado, a Stolen Dance és a Down By The River remek nóták, igazi táncolós és együtténeklős slágerek. A közönség is élvezte. A koncert mégsem adta vissza számomra azt az energiát, amelyet a fülesemben hallgatva, stúdióminőségben érzékelek. Délutáni, korai esti nagyszínpados fellépőnek tökéletesek. Csiszár Virág, a Sziget Kft. által szervezett fesztiválok bookingmenedzsere nagyon érzi és érti a munkáját.

 

 

A közönség könnyed-táncolósan, lazán élvezhette a koncertet, mert a küzdőtér kényelmes mértékben telt meg. Nem volt ez másképp a Disney + Legyező Partyján és az azt követő ausztrál előadó, a Rüfüs du Sol koncertjén sem. Ez utóbbi alatt kezdett nyugovóra térni a nap, és kicsit én is úgy éreztem – a dübörgő elektronika ellenére –, hogy egy percnyi pihenőhöz érkezett a fesztivál programja.

 

Fotó: Bach Máté

 

Egy jól felépített koncerten is vannak békésebb periódusok annak érdekében, hogy aztán a végére maximálisan felpörgessék a közönséget. Így volt ez – csupán szigetes léptékben – a nagyszínpad programja esetében is. A leginkább ütős produkció, Dupa Lipa koncertje és annak hangzása megrengette a dobhártyákat és a csúcsra járatta a Sziget Fesztivál 2022 első napját.

 

A Sziget nagyszínpada jobban szól, mint az elmúlt években bármikor

És igen, léptékekkel jobban, mint a korábbi években. Anélkül, hogy kiemelnék bárkit is az előző évekből, akik nem szóltak jól a nagyszínpadon, egyértelmű, hogy idén kimagasló pozitív változás következett be a hangzásban. A Milky Chance esetében talán még gondolhattam volna azt, hogy a csapat hangmérnöke ennyire jó, de nem csak ők szóltak kiválóan a Sziget nagyszínpadán.

 

Fotó: Bach Máté

 

Dua Lipa, a koszovói gyökerekkel rendelkező brit lány ismét a Sziget nagyszínpadán

Az énekesnő egy szál bodyban mutatta meg egyébként remek alakját, melyhez a maga egyszerű tökéletességében bakancsot húzott. A huszonhat évesen már a csúcson lévő énekesnő Physical című dalával kezdődött a show. Azt sem tudom igazán, hogy mennyi vokalista volt a színpadon. Lehettek nyolcan-tízen, egészen biztos. És az egyébként is kiváló hangú, számtalan díjjal rendelkező énekesnő dalait csak még erőteljesebbé és átütőbbé tették.

A velük együtt rezgő Dua Lipa pedig nem csak a show-t élvezte. Láthatóan az életet is teljes egészében, felszabadultan és nőiességének teljes tudatában éli meg. És ez áthatotta a koncert minden percét. 

Bárcsak át tudnánk ültetni ebből az érzésből egy apró rezdülést a hétköznapi rutinba is – gondoltam. Mindenkinek szívből kívánom.

 

Fotó: Bach Máté

 

Idén valóban a Szabadság Szigetét éljük a Hajógyárin

Miközben figyeltem a forgó, kivilágított óriáskereket a nagyszínpad közelében, a lampionokkal díszített fák alatt ácsorogva, különös illat érkezett meg hozzám. És akkor jöttem rá, hogy a Szigeten idén édeskés, finom illat lebeg a levegőben – és nem, nem a ToiToi vécék szaga –, hanem egy érzés illata a Szigeten, amely mindent áthat. Idén valóban többet jelent a szabadság és a felszabadultság fogalma.

(És nem feltétlenül a fiatalságé.) Jobban értékeli a közönség, hogy itt lehet. Nem siet, hogy egymáson át, csörtetve érjen oda az első dalra a kedvence koncertjén. Összességében is egyfajta higgadtságot véltem felfedezni az idei fesztivál rezgésében. Ami nem azt jelenti, hogy ne lett volna hatalmas parti minden szegletében, de az emberek hozzáállása, az élet értéke és léptéke mára megváltozott.

 

Fotó: Bach Máté

 

Dua Lipa szerint is elképesztő energiák mozogtak a Szigeten

Az énekesnő kiemelte, hogy mennyire hálás, hogy ismét a Szigeten léphet fel. (2018-ban már játszott a nagyszínpadon.) Fellépése előtt egyébként megnézte Budapestet, és járt többek között a budai várban is. Lipa az apjával közösen szervezett családi fesztiváljukról, Koszovóból érkezett a Szigetre. Köszönetet mondott mindenkinek, hogy itt lehet, hogy színpadon állhat, majd folytatta a műsort a nagyobbnál nagyobb slágereivel. A Calvin Harris-féle One Kiss volt az a nóta, amelyet követően igazán megrengett az a bizonyos, korábban említett dobhártya, és úgy érezhettük, hogy alattunk is a föld. Nem maradt ki Dua Lipa programjából a az Elton John-cover Cold Heart és a koncert zárásaként az énekesnő további gigaslágerei, a Hallucinate, a Levitating és a Don’t Start Now sem. Korrektül összepakolt és megvalósított, sztárfellépőhöz illő show-t láthattunk.

Remélem, hogy Dua Lipa 2022-es szigetes fellépésén senki sem gondolt másra, csak arra, hogy ott és akkor jól érezze magát. És hogy mennyire jó most nekünk, akik átélhetjük a még öt napon át áramló Sziget Fesztivál-életérzést.

 

 

Borítókép: Dua Lipa (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.