Életfogytiglani fegyház vár a magyar milliárdost felgyújtó klántagokra

A Baranya Megyei Főügyészség többszörösen minősülő emberölés bűntette miatt emelt vádat a hírhedt M. klán két tagja ellen, akik a Baranya megyei bári kastélyát rágyújtva végeztek a milliárdos M. Istvánnal, hogy megszerezzék vagyonát. Bizonyítottság esetében életfogytiglani fegyházat kaphat M. Zsolt és K. József.

2022. 09. 08. 16:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén februárban fogták el a Baranyai megyei nyomozók a hírhedt M. klán tagját, Zsoltot és társát, K. Józsefet, miután a megalapozott gyanú szerint a Mohács-közeli Bár településen rágyújtották saját kastélyát M. Istvánra, a 62 éves milliárdos belehalt sérüléseibe

A Sauska-kastély romjai. Forrás: Privátkopó

A Baranyai Megyei Főügyészség ma többszörösen minősülő emberölés bűntette miatt emelt vádat a két, letartóztatásban lévő terhelt ellen.

Életfogytiglani fegyház

Az ügyészség a vádiratban életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta M. Zsoltra és K. Józsefre.

A vád szerint a rendkívül jó anyagi körülmények között élő sértett férfi élettársa 2018-ban meghalt, melyet a sértett nem tudott feldolgozni, az alkoholba menekült, ezt kihasználva pedig bűnözői csoportok »szálltak rá«, élősködtek rajta.

A két vádlott 2020 tavaszán költözött be a sértett budapesti házába. Elhatározták, hogy a sértettől megszabadulnak, őt megölik és megszerzik vagyonát. 

Ennek érdekében a sértett gyógyszereit és egyéb gyógyszereket orvosi javaslat, ellenőrzés és a férfi tudta nélkül alkoholban feloldva itatták meg vele.

A vádlottak több úton próbáltak a sértett vagyonához hozzájutni. Többek között a férfi tudta nélkül értékesítettek egyik cégének telephelyéről nagy mennyiségű fémhulladékot. A sértett értékpapírjainak egy részét, közel 180 millió forint értékben megkísérelték értékesíteni, a vételárat megszerezni.

A sértett 2020 júniusától gondnokság alatt állt, ekkor a vádlottak őt bári kastélyába költöztették. A kastélyból hónapokon keresztül, több tízmillió forint értékben tulajdonítottak el bútorokat, borokat. Ez időtől kezdődően a vádlottak a férfit gyakorlatilag fogva tartották, bántalmazták.

A sértettnek 2020 augusztusában Budapesten rendőrségen, illetve járási hivatalban kellett volna megjelennie, amit a vádlottak mindenképpen meg akartak akadályozni. Elhatározták, hogy végrehajtják a sértett megölésére irányuló tervüket. Előzetes megállapodásuknak megfelelően az egyik férfi –hogy a gyanút magukról elterelje – Budapestre utazott, meghagyva a másik vádlottnak, hogy tervüket hajtsa végre. 

A másik vádlott éjszaka megfojtotta a sértettet, majd a kastélyban égésgyorsító anyagot locsolt szét, azt meggyújtotta; nagy kiterjedésű tűz alakult ki.

A kastély kiégett. Forrás: Privátkopó

A férfi ezután szállására sietett, azt a látszatot keltve, hogy ott aludt.

A vádlottak cselekménye előre kitervelten nyereségvágyból, aljas indokból vagy célból elkövetett emberölés bűntettének megállapítására alkalmas.

Hírhedt klán

Mint azt lapunk korábban megírta, a szenvedélybeteg milliárdost a hírhedt M. klán hálózta be, tartotta fogva, majd a nyomozás adatai szerint ölte meg.

A nemzetiségi és rokoni alapon szerveződött klán az ezredforduló táján lányokat futtatott az M5-ös autópálya mentén, akiket sokszor vertek és kínoztak, egyikük ujjpercét állítólag le is vágták. A bűnszervezet az M5-ös út környékéről előbb Budapestre parancsolta a lányokat, majd „jól fizető, törvényes munkát” ajánlva eladta őket Spanyolországba. Az áldozatok számára csak Barcelonában derült ki, hogy spanyol bártulajdonosok rabszolgái lettek, és prostituáltként kell dolgozniuk.

A 2005-ös bírósági tudósítások szerint a klán elfogott tagjait – köztük a három M. testvért –, köztük a most vád alá helyezett Zsoltot öt és nyolc év közötti fegyházra ítélték.

Egy milliárdos halála

A Magyar Nemzet már 2020 elejétől nyomon követte a magyar milliárdos hányatott sorsának alakulását. 

Ekkor került először különböző hírportálok címlapjára, amikor is a XII. kerületi villáját elfoglalta egy szervezett bűnözői csoport. (A Privátkopó című bűnügyi portál írt róla elsőként, majd egy kerületi hírportál is erről cikkezett.)

Aztán 2020 augusztusában már ezt olvashattuk: „Augusztus elején öt napon belül négy alkalommal gyulladt ki a Bár községben található Sauska-kastély. A második tűznél gyakorlatilag teljesen leégett az épület, amelyben a katasztrófavédelem munkatársai egy férfi holttestét találták. A tulajdonosét, a 62 éves M. […] Istvánét, akinek a teste teljesen összeégett. A Privátkopó.hu […] két cikkben foglalkozott a szenvedélybetegséggel küzdő milliárdos aggasztó életkörülményeivel, azzal, hogy erőszakos […] bűnözők jelentek meg a környezetében, akik egyértelműen a vállalkozó mesés vagyonának megszerzésén mesterkedtek, amelynek érdekében M.-t teljesen elzárták a külvilágtól, a mobiltelefonját is elvették.”

Ugyanerről egy kerületi portál így írt 2020 augusztusában.

„Az egykor a Sauska család által építtetett bári kúriában augusztus 8-án volt az első tűz, akkor csak az egyik szoba, egészen pontosan a kanapé égett; a tűzoltók az ajtó betörése után a fürdőszobában bukkantak a zavartan viselkedő M. […]-ra. 10-én már az egész tetőszerkezet lángolt, s a kiérkező tűzoltók a tető beszakadása után bukkantak M. […] holttestére. Nem tudni, hogy a halál a tűzvész előtt vagy által következett be. A halálos tragédia másnapján és harmadnapján mindenesetre ismét kigyulladt a kúria, így persze fölmerül a gyanú, hogy […] gyújtogatás történt.”

Borítókép: M. Zsoltot és K. Józsefet elfogták és bíróság elé viszik (Fotó: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.