időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo
Rohamrendőrök tartóztatták fel az országra törő több száz idegent

Hét éve talány, ki robbantotta ki a „röszkei csatát”

Szemán László János
2022.09.16. 06:50 2022.09.16. 19:43
Hét éve talány, ki robbantotta ki a „röszkei csatát”

A röszkei migránstámadás fő irányítójaként elítélt Ahmed H. négy év letöltése után szabadult, majd kitoloncolták, de hét évvel a zavargás után sem tudjuk, hogy kik álltak a szír férfi mögött, akik felhergelték a tömeget. Mint ismert, Ahmed H.-t a baloldal már-már mártírrá avatta, és sztárügyvéd védte.

Pontosan hét éve, 2015. szeptember 16-án – egy nappal azután, hogy a magyar hatóságok lezárták a tömeges illegális migráció elől a határt – tömegzavargás tört ki a röszkei határátkelő szerbiai oldalán.

A Magyarországra engedély nélkül belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést próbálta kidönteni, majd többen kővel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. A tömegzavargás résztvevői ledöntötték a határt védő kaput, és jogellenesen magyar területre léptek.

Kitoloncolták a terrorista Ahmed H.-t

A Ciprusi Köztársaságba szállították vissza a férfit, akit a 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett terrorcselekmény miatt ítéltek el.

Az illegális migránsokat láthatóan-hallhatóan többen is hergelték a szerb oldalon, és a több száz határsértőt csak rohamrendőrök, köztük a Terrorelhárítási Központ Röszkére vezényelt műveleti egységei segítségével sikerült megfékezni. A kaput betörő migránsok többségét kézitusában visszaszorították vagy önként visszamenekültek a szerb oldalra. Az összecsapás közben több tucatnyi magyar rendőr sérült meg, néhányat kórházba is kellett szállítani.

A rendőrség terrortámadás miatt indítványozta a vádemelést az elfogott illegális migránsok, illetve a zavargások irányításával vádolt Ahmed H. ellen.

A 39 éves szír állampolgárt a támadás hetének szombatján fogták el a terrorelhárítás kommandósai a győri vasútállomáson. A hatóságok szerint ő volt az egyik szervezője és irányítója annak az agresszív bevándorlócsoportnak, amely szeptember 16-án kövekkel, botokkal felfegyverkezve megtámadta a Röszke 2. határátkelőt védő rendőri egységeket.

Hivatalosan Ahmed H.-ról csak annyi volt tudható, hogy ciprusi lakos, ott munkavállalási engedéllyel is rendelkezik.

Bevándorlási hivatali információk szerint tagja a Tablighi Jamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalomnak, amelyet a terrorszervezetek fedőszervként arra használnak, hogy radikális személyeket juttassanak be egyes célországokba.

A férfinál elfogásakor hét különböző útlevelet találtak, valamennyiben érvényes schengeni vízummal. Kérdés, miért illegálisan lépett Magyarország területére, illetve kik szereztek neki hét különböző hamis útlevélbe schengeni vízumot. Máig tisztázatlan, hogy külföldi titkosszolgálatok vagy a tömeges illegális migrációban anyagilag is érintett körök mozgatták-e a szálakat és használták fel ehhez Ahmed H.-t. A férfi egyébként a „röszkei csata” idején nem volt szegény ember. Vállalkozása és halászhajója, öt autója volt Cipruson, és egy kilencvenezer eurós házat készült építeni. Nős. Állampolgársági kérelmét azonban elutasították a ciprusi hatóságok.

Ahmed H.-t a baloldal azonnal felkarolta, a neves ügyvéd, Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány volt igazságügyi minisztere védte, és Soros Györgyhöz köthető alapítványok segítették. Ennek ellenére első fokon tíz évet kapott terrorizmusért, majd jogerősen öt évet róttak ki rá.

Négy évet letöltve 2019-ben szabadult, és kitoloncolták.

Rajta kívül még hét támadót ítéltek el tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. Hat férfit egy év, két hónap börtönbüntetéssel sújtott a bíróság, négy évre kiutasítva őket Magyarország területéről. A hetedrendű vádlott – aki az átkelőnél megafonon keresztül is beszélt a tömeghez – két év börtönbüntetést kapott a hat év kiutasítás mellett.

Borítókép: Röszke, 2015. szeptember 16. (Fotó: Kurucz Árpád)

Idén már több mint 171 ezer illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedniük a rendőröknek. Csak a múlt héten több mint nyolcezer migráns próbált meg átjutni a határon, ami az idei évben az eddigi legmagasabb szám – mondta Bakondi György az M1-en csütörtökön. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint nagyon jó lenne, ha az Európai Unió levonná a következtetéseket a 2015 óta tartó tömeges illegális migrációból – amelyet egyébként a szervezett bűnözés irányít –, és világossá tenné, hogy illegálisan, a jogszabályokat semmibe véve, az unió előírásaival nem törődve nincs mód bejutni az unióba.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.