Röszkei zavargás: jogerősen elítélték a vádlottakat

A másodfokú tárgyaláson egyedül a hetedrendű vádlott jelent meg.

MTI
2017. 02. 28. 13:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat.

Hat férfit egy év két hónap börtönbüntetéssel sújtott a bíróság, négy évre kiutasítva őket Magyarország területéről.

A hetedrendű vádlottat – aki az átkelőnél megafonon keresztül is beszélt a tömeghez – két év börtönbüntetést kapott a hat év kiutasítás mellett. A törvényszék döntésével enyhített a férfira első fokon kiszabott hároméves büntetésen.

Az ügy rossz egészségi állapotú vádlottait egy év végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke–Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. A tömegzavargás résztvevői kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül – mások mellett – a vádlottak jogellenesen magyar területre léptek. Őket a rendőrök kiemelték a tömegből, majd őrizetbe vették.

A másodfokú tárgyaláson egyedül a hetedrendű vádlott jelent meg, őt csuklyás, taktikai mellényt viselő fegyőr vezette elő. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal tájékoztatása szerint hat vádlott menekültügyi eljárását az elsőfokú ítélet óta megszüntették, mert ismeretlen helyre távoztak, ketten – ügyvédjük elmondása alapján – már Nyugat-Európában élnek.

Csordás Gabriella ügyész a kitartó, durva, elhúzódó elkövetésre, a magyar jogszabályok folyamatos semmibevétele tekintettel az első fokon kiszabott ítéletek súlyosítását indítványozva. Perbeszédében kitért arra is: az azóta történtek igazolták, miért van szükség a határt átlépők szigorú ellenőrzésére.

Az ügyvédek a vádlottak felmentését, a büntetések enyhítését, illetve az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozták.

Joó Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, az átkelőnél tömegzavargás alakult ki, a határt a rendőrök testpáncélban, könnygáz és vízágyú segítségével védték, így senkiben nem alakulhatott ki az a téves elképzelés, hogy a kapu erőszakos kinyitását követően jogszerűen magyar területre léphetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.