Két héten belül eldőlhet az önkormányzatok sorsa

A nehéz pénzügyi helyzetben levő települések azt remélik, hogy kapnak támogatást a magas energiaárak miatt.

2022. 09. 13. 17:00
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 27-én dől el várhatóan, hogy a nehéz sorsú önkormányzatok kapnak-e támogatást a magas energiaárak kompenzálására az államtól, és ha igen, akkor hogyan és mekkora összeget

– jelentette ki lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Schmidt Jenő kifejtette, a maga részéről úgy gondolja, hogy a nehezebb pénzügyi helyzetben levő önkormányzatoknak, azoknak, amelyek nem rendelkeznek komolyabb adóbevétellel, mindenképpen szükségük van állami segítségre. Beszélt arról is, hogy a nagyobb adóbevétellel rendelkező települések között is lehetnek olyanok, amelyek már túlterheltek és segítségre szorulnak. Schmidt Jenő korábban már elmondta: a kormány, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium már dolgozik a megoldáson, elsőként egy pontos adatbázist készítettek a továbblépéshez.

A TÖOSZ elnöke közölte, hogy augusztus elsejétől létezik egy végső menedékes fogyasztói státus, amelybe minden olyan önkormányzat – mintegy 2600 – beletartozik, amelyik nem közbeszerzés-köteles. Ez a státus a korábban egyetemes szolgáltatási körbe tartozó településeknek jött létre.

– Ennek köszönhetően áram nélkül nem maradt senki, mert az MVM mindenképpen szolgáltat – mondta Schmidt Jenő.
Az áramnál és a gáznál is meglevő végső menedékes fogyasztói státus kapcsán Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy ez december 31-ig él. Azt azonban nem tudják egyelőre, hogy ez a státus megmarad-e a következő évben vagy sem.

Elképzelhető, hogy az állam meghosszabbítja ezt a végső menedékes fogyasztói státust, és továbbra is rendelkezésre állnak majd a lakossági árnál drágább, de a piaci kondíciókhoz képest kedvezőbb fogyasztási díjak. Ez az ősz folyamán, még a tél előtt eldől

– tette hozzá Szabó Gellért. Hozzátette: úgy értesültek, hogy az MVM is várja az ügyben a döntést. Szabó Gellért a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az egészen kis falvaknak nagy szüksége van a segítségre, mert az áremelkedés miatt több százezres vagy akár milliós nagyságrenddel kell nagyobb költséggel tervezniük, ami komoly veszélyt jelenthet.

Borítókép: Az egészen kis falvaknak biztos kell majd segítség (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.