Küszöbön a Pfizer és a Moderna új vakcináinak engedélyezése

Az Európai Gyógyszerügynökség szeptember 1-jei rendkívüli ülésén dönthet a gyártók által fejlesztett védőoltásokról.

2022. 09. 01. 6:34
null
Gyõr, 2022. augusztus 5. A német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina ampullája és egy fecskendõ a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. augusztus 5-én. Az oltás továbbra is kérhetõ a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint felvehetõ a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként idõpontfoglalással és anélkül is lehet menni. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javulnak a járványügyi mutatók, a fertőzöttek, az elhunytak és a kórházban ápoltak számát illetően is csökkenés tapasztalható. 

A Koronavírus.gov.hu legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt héten 12 157 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, valamint száz, többségében idős krónikus beteg vesztette életét. Szintén pozitív, hogy a fertőzöttek és az elhunytak számával együtt a kórházban ápoltak száma is mérséklődött, a korábbi 1251 főhöz képest jelenleg 978 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 23 beteg van lélegeztetőgépen. 

Országos átlagban csökkenést mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja is a szennyvizekben. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a 34. héten a vizsgált városok közül egyedül Salgótarjánban figyelhető meg emelkedő tendencia, Budapest északi és központi szennyvíztisztítójának mintájában, valamint Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen viszont csökkenés tapasztalható. A többi településen stagnáló a tendencia.

Közben a beoltottak száma is folyamatosan emelkedik: a program kezdete óta összesen 6 416 363 főt oltottak be, közülük 6 202 522-en a második, 3 894 442-en a harmadik, 334 870-en már a negyedik oltást is megkapták. A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. A vakcinák a háziorvosoktól, a házi gyermekorvosoktól és a kórházi oltópontokon is igényelhetőek, ahová péntekenként akár időpontfoglalás nélkül is lehet menni.

 Sajtóhírek szerint 

hamarosan már a Pfizer és a Moderna által fejlesztett, az eredeti vírustörzs és omikron BA.1 alvariáns ellen is hatásos vakcinák is elérhetőek lesznek, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)  szeptember 1-jei rendkívüli ülésén dönthet a gyártók által fejlesztett védőoltásokról. 

Az új Moderna-vakcinát Európában egyelőre még csak az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága engedélyezte a felnőttek számára. Szeptember elején pedig Németországba is megérkezhetnek az új készítmények, a Pfizer/BioNTech-oltóanyagból szeptember 5-től két hét alatt nagyjából tízmillió adag érkezik, a Moderna-féle vakcinából egy 2,38 millió adagból álló szállítmányt várnak. Mint Karl Lauterbach, Németország egészségügyi miniszterének tájékoztatásából kiderült, az Európai Bizottság szeptember 1-jén vagy 2-án adhatja ki a forgalmazási engedélyt az omikron BA.1 nevű vírusváltozat ellen kifejlesztett vakcinákra.

A Pfizer és a Moderna ugyanakkor a BA.4 és a BA.5 alváltozatok ellen is védőoltásokat fejlesztett ki, amelyek vizsgálatát augusztus 9-én az EMA is megkezdte. 

A gyártók a BA.4 és a BA.5 alvariáns ellen védelmet nyújtó, és az eredeti vírusvariáns ellen is hatékony vakcina engedélyeztetését nemrégiben az Egyesült Államokban is kezdeményezték.

Az új vakcinák biztonságosságát értékelve Rusvai Miklós víruskutató kiemelte: mivel ezek a védőoltások az eddig ismert mRNS-vakcinákhoz hasonló technológiával készülnek, aki a korábbi oltásoknál nem tapasztalt mellékhatásokat, az az új vakcinákat is bízvást beadathatja magának. 

Borítókép: a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina ampullája és egy fecskendő a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.