Navracsics csalódna, ha nem jönnének meg az uniós források

A klímasemlegességről szóló vállalásokról egyeztetett a területfejlesztési miniszter Budapest, Miskolc és Pécs ellenzéki vezetőivel.

2022. 09. 05. 18:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyot csalódnék az Európai Bizottságban, ha politikai játszmák részévé tennék a Magyarországgal való tárgyalásokat

– nyilatkozta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Karácsony Gergely főpolgármesterrel, Péterffy Attila pécsi és Veres Pál miskolci polgármesterrel tartott közös, a klímabarát települések szövetségének egyeztetéséről tartott sajtótájékoztatóján a Területfejlesztési Minisztériumban.

Ellenzéki polgármesterekkel egyeztetett a területfejlesztési miniszter. Fotó: Havran Zoltán

Navracsics Tibor az eseményen kifejtette: pár héttel ezelőtt, a klímasemleges városokról szóló találkozón már Budapest, Miskolc és Pécs vezetőivel arról beszélt, hogyan tudnak együttműködni a klímapolitikában. – A kormány elkötelezett abban, hogy a három város sikeresen tudja előkészíteni a klímasemlegesség kapcsán tett vállalásokat – emelte ki a miniszter. Hozzátette: a három város élen jár a kötelezettségek vállalásában.

– Ez olyan közös munka, amelynek a végén mindenki jól jár, olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket más városoknak és az országnak is átadhatnak

– hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint lehet-e már tudni részleteket a közös akciótervről, a miniszter úgy fogalmazott: a közeljövőben szakértői csoportot hoznak létre, hogy összevonják a városok programjait. Hangsúlyozta, hogy a minisztériumból uniós forrásokhoz értő, a területet jól ismerő kollégák fognak egyeztetni a városok képviselőivel. Az Európai Bizottsággal történő egyeztetésre vonatkozó újságírói kérdésre Navracsics Tibor kiemelte: 

a bizottsággal év végégig vélhetően meg tudnak állapodni, és jövő év első negyedévében megérkeznek a pénzek is.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: reménykeltő volt az egyeztetés, ugyanis régóta beszélnek arról, hogy a városoknak felelősségük van abban, hogy szakértői szinten hogyan tudják összehangolni a közös munkát a klímasemlegességgel kapcsolatban és ezek után tudjanak az Európai Unióban tárgyalni, hogy megkapjuk a pluszforrásokat. Mint mondta, 

Budapest klímasemlegességét radikális fejlesztések nélkül nem lehet elérni, ugyanakkor – mint mondta – uniós fejlesztési forrásokból és európai banki hitelből kívánják ezeket végrehajtani.

Hozzátette a főpolgármester, hogy ehhez partnerség kell, amely felülírja a politikai különbségeket.

Veres Pál, Miskolc polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte: a környezetvédelem és klímasemlegesség volt a két fő pont, amely a programjukban szerepel. Hangsúlyozta: az egyeztetéssel lehetőség nyílik arra, hogy még inkább felgyorsuljanak azok a folyamatok, amiket terveztek. Péterffy Attila, Pécs polgármestere pedig arról beszélt, hogy a baranyai megyeszékhely számára a klímavédelem nagyon fontos: zöld- és okosmegoldásokra vállalkoznak, amelyek példaértékűek lehetnek Európa-szerte, amely akciókhoz a központi költségvetés nagymértékben hozzájárul. 

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Karácsony Gergely főpolgármesterrel is tárgyalt (Fotó: Havran Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.